DP helg

Skuespillerne Birgitte Larsen, Marte Engebrigtsen, Hanne Skille Reitan og Marte Magnusdotter Solem utgjør karakterene i teaterstykket Reform 97.

– Skolen er helt grusom

«Reform 97», som handler om norsk skole, treffer blink, mener skolegründer og filosofiprofessor Ole Martin Moen.

Publisert Sist oppdatert

Vi er på teater – men allikevel er vi i en situasjon som trolig hele salen kjenner igjen veldig godt fra sin egen hverdag noen år tilbake.

For skuespilleren Marte Magnusdotter Solem, som spiller læreren Henriette, snakker rett til oss som sitter i salen. Vi skal svare på spørsmål, hun deler oss opp i grupper og lar oss konkurrere mot hverandre. Når vi svarer riktig, er hun velvillig og smilende – men er hun ikke en anelse nedlatende i all sin profesjonalitet? Ligger det ikke et glimt av stål bak den supervennlige fasaden?

Når Henriette håndterer sine to verste problemelever, Marte Engebrigtsen og Hanne Skille Reitan, som spiller de ekstremt utagerende 12-åringen Pax og Koraj, blir tvetydigheten tydeligere. Hun lager en skriftlig avtale med Pax og moren hans om at han skal slippe lekser, mot at han ikke forstyrrer klassen. Og dermed skiller hun de to bestevennene. Det kan skape arbeidsro i klasseværelset på kort sikt, men på lengre sikt gjør det ikke situasjonen bedre, viser stykket.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS