nyheter

Slik unngår du rentehelvete

Er din bedrift presset av de stigende rentene ? Da kan du for eksempel kjøpe en renteopsjon eller en rentebytteavtale.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere norske bedrifter tar i bruk derivater for å komme seg sikkert gjennom tider med stigende rente.

Ifølge derivatmegler, Petter Andreassen, i SEB Enskilda blir følgende derivater mest brukt:

  • Rentebytteavtale. Har du lån med flytende rente, kan du be banken din om å få inngå en rentebytteavtale. Du betaler da banken en viss premie for å få en fast rente i avtalt tid. Banken overtar den flytende renten.
  • Kjøpe rentetak. Du kan gjøre en avtale med banken om å få et tak på renten. For eksempel 5,5 prosent. Du betaler da en premie/avgift så lenge avtalen løper. Går renten over 5,5 prosent til for eksempel 5,7 prosent får du utbetalt differansen.

  • Renteopsjon. Du kan også kjøp en såkalt renteopsjon. Der du betaler en premie for retten til å få en fast avtalt rente, når du måtte ønske det, innenfor et definert tidsrom. Men du har ingen plikt til å benytte deg av retten (opsjonen).

- De mest aktive i rentedrivatmarkedet er bedrifter med høy belåningsgrad, og som fokuserer mer på sikkerhet enn på avkastning. Det dreier seg spesielt om virksomheter innenfor eiendom og energi, sier Petter Andreassen.

- I dette markedet finner vi både store og mellomstore bedrifter. Men kommunenen er faktisk den sektoren med størst andel av sikrede lån, påpeker han.

Høye priser/premier på rentedrivater, samt liten kunnskap om markedet, er årsaken til at ikke flere benytter seg av instrumentene, mener Petter Andreassen i SEB Enskilda.

Oslo Børs hadde tidligere notert en rente-future på børsen, men denne handelen ble avviklet på grunn av liten likviditet i verdipapiret.


Powered by Labrador CMS