Samfunn

Sliten veigave fra regjeringen

Regjeringen overlater ansvaret for 44 200 km slitte riksveier til fylkene, som har store innvendinger.

Publisert Sist oppdatert

1. januar overlater regjeringen store deler av det norske veinettet til fylkeskommene. Dagens stamveier og litt av riksveiene beholdes av regjeringen.

Fylkesveiene overtas vederlagsfritt, og blir kalt en overføring av store økonomiske verdier fra regjeringens side. Men mye virker fremdeles uklart rundt overdragelsen. Aftenposten har gått igjennom Ny nasjonal transportplan, og trekker fram at regjeringen selv peker på en mengde ubesvarte spørsmål omkring hvordan utgiftene til veiene skal fordeles og hvordan pengene skal overføres.

Ingen vet hva forfall og manglende vedlikehold vil koste. Opplysningsrådet for veitrafikken sier at forfallet på veinettet som blir fylkenes ansvar er mellom 25 og 27,5 milliarder kroner. Leder for politikk og strategi, Vilrid Femoen, sier til Aftenposten at dette er usikre tall.

Konsekvensene av overdragelsen, er også høyst usikre.

- Hensikten med dette er i hvert fall ikke å gi innbyggerne bedre veier. Det handler mer om å gi fylkene meningsfylte oppgaver, sier Femoen til aftenposten.

I forslaget til Nasjonal transportplan kommenterte de fleste fylkeskommunene overføringen av riksveiene. Det viser seg at flere av fylkene mener det er uakseptabelt å overføre veiene til regionen, uten at det blir kompensert for forfallet i det samme veinettet.

- Stortinget har lagt til grunn at de overleveres i den stand de er. Og at videre utbedring må skje over noe tid. Men det innebærer at man må få økonomiske rammer til å løse oppgaven. Alt koker ned til et spørsmål om økonomisk handlingsrom for fylkene. Det blir en stor oppgave å sikre store nok bevilgninger, sier statssekretær Geir Pollestad til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS