Europa

Statsminister Erna Solberg og Polens president Andrzej Duda.

Solbergs alvorsprat med Polen

Mens norsk-polske demonstranter var samlet utenfor statsministerboligen tok Erna Solberg seg en alvorsprat med Polens president.

Publisert Sist oppdatert

Presidenten i Polen er landets partiuavhengige statsoverhode, og han er mer en gallionsfigur enn en maktperson. Men ikke egentlig. President Andrzej Duda meldte seg ut av det kontroversielle regjeringspartiet PIS rett før han tok over embetet og mange mener han fortsatt er svært aktiv i partiet, som er eid av det som omtales som Polens egentlig makthaver Jaroslav Kasczynski.

Dessuten er det presidenten som utnevner dommere i forfatningsdomstolen som skal vurdere om ny lovgivning er grunnlovsstridig, og det vil ikke Duda gjøre akkurat nå siden det er uklart hvem som skal besitte denne domstolen. Regjeringen ønsker seg flere nye dommere som står dem nærmere politisk. Dessuten har domstolen, med dagens dommere, fastslått at en ny lov om forfatningsdomstolen, vedtatt med nye dommere, er grunnlovsstridig.

Frykten er at regjeringen etter hvert skal få muligheten til å gjøre store, og til dels svært kontroversielle, politiske endringer totalt uhindret. Og det faller ikke i god jord hos opposisjonen som er rask til å påpeke at regjeringens flertall i valget ble til etter svært lav valgdeltagelse på kun 47 prosent.

Foto:Łukasz Zamaro

Det er en av grunnene til at et økende antall norsk-polske demonstranter har protester mot regjeringen de siste månedene. Når de samlet seg utenfor statsministerboligen i går var de flere enn noen gang.

Igor Devold er aktiv blant demonstrantene som går under fanen til den polske bevegelsen for bevaring av demokratiet, KOD.

– Vi tenker på det som et langsiktig prosjekt. Det handler om å skape engasjement for demokratiet, sier han.

KOD sier selv de er opptatt av å finne løsninger på den fastlåste situasjonen.

– Men det virker ikke som regjeringen er interessert i det. Nå eskalerer situasjonen. Tiden for en saklig debatt er snart over og følelsene spiller en stadig viktigere rolle, sier han.

Nylig brøt det ut slåsskamper i Gdansk under en parade for homofile og lesbiske.

Devold tror PIS står relativt sterk i Polen fordi folket er fornøyd med de sosiale reformene deres, samt at partiet har spilt smart på frykten i befolkningen for økt innvandring.

– Det finnes ikke en egentlig venstreside i Polen som representerer et reelt alternativ, sier Devold: – Resultatet er at PIS fremstår som det eneste partiet som ikke utelukkende er opptatt av markedsliberale tiltak.

Solberg luftet bekymring

Advarsler om at demokratiet i Polen er truet av landets nye regjering, gjør statsminister Erna Solberg (H) bekymret.

Den betente striden rundt Polens grunnlovsdomstol ble diskutert på møtet mellom landets president Andrzej Duda og Solberg i Oslo mandag.

– Dette ble tatt opp i samtalene våre, bekreftet statsministeren på en pressekonferanse etter møtet.

Etter at den nye polske regjeringen overtok makten i fjor, ble det vedtatt lovendringer som gjør det vanskeligere for domstolen å stanse nye lover som strider med landets grunnlov.

Endringene har vakt sterke reaksjoner både i og utenfor Polen. Demokratiet og rettsstaten i landet er truet, mener Venezia-kommisjonen, et organ underlagt Europarådet.

– Det er med bekymring vi har sett uttalelsene blant annet fra Venezia-kommisjonen knyttet til endringene som er gjort, sa Solberg på pressekonferansen.

Foto:Łukasz Zamaro

EU krever polsk retrett

President Duda sa han håper EU kan bidra til en løsning på domstol-striden og konflikten den har skapt i den polske nasjonalforsamlingen.

Tidligere har EU-kommisjonen krevd at de nye lovene som angår grunnlovsdomstolen, måtte oppheves innen mandag. Men dette er blitt blankt avvist av Polens statsminister Beata Szydlo fra det nasjonalkonservative regjeringspartiet PiS. Også Duda tilhørte PiS inntil han vant presidentvalget i fjor.

Den nye polske regjeringen kritiseres også for å gi pressefriheten dårligere kår, og dette ble diskutert på et møte mellom Duda og stortingspresident Olemic Thommessen.

– Begge parter må være villige til å ha en positiv dialog, sier Devold i KOD-bevegelsen: – Jeg håper og tror at vi vil finne en fredelig løsning.

Powered by Labrador CMS