Næringsliv
Solskinnsfabrikk vurderes solgt
Narvik-bedriften Scancell har i løpet av to år ekspandert fra 12 til 68 ansatte, men stopper ikke der. Nordens eneste solcelleprodusent bygger nå en ny produksjonslinje og dobler kapasiteten ved anlegget.
Utvidelsen medfører at ytterligere 25-30 personer vil bli ansatt fra årsskiftet. Dermed vil det være rundt 100 ansatte ved fabrikken som ligger i Teknologiparken i Narvik. Til sammen vil det da ha blitt investert rundt 200 millioner kroner siden etableringen i 2002. Nå går produksjonen døgnkontinuerlig ved fabrikken.
Kvalitetsleder Rune Karlsen har vært med siden starten i 2002, og var den første som ble ansatt ved anlegget. For ham har det vært en solskinnshistorie helt fra først av.
- Det har vært artig å være med på å gi et positivt bidrag til Narvik, sier han.
VURDERES SOLGT
Scancell er heleid av det norske teknologiselskapet Renewable Energy Corporation, REC, som er en ledende aktør i den internasjonale solenergiindustrien. REC har Amsterdam-baserte Good Energies Investments BV, Elkem og Hafslund Venture som hovedeiere.
REC eier flere selskaper: SGS i USA, som er verdens eneste dedikerte produsent av superrent silisium. Scanwafer, som har fabrikker i Glomfjord og på Herøya, og som er verdens største produsent av silisiumsskiver. I tillegg til Scancell i Narvik har REC fabrikker i Scanmodule i Sverige og Solarenergy i Sør-Afrika.
Styret i REC har imidlertid besluttet å konsentrere konsernets virksomhet. Som en konsekvens vil REC blant annet redusere sin eierandel i Narvik-bedriften Scancell i løpet av 2005 eller 2006. Styret tror verdiutviklingen i selskapet vil bli bedre med andre eiere.
- Det er fortsatt til vurdering. Vi er verdensledende på silisiumproduksjon og waferproduksjon, men er mye mindre på celler og moduler. Det er likevel ikke tatt noen styrebeslutning på dette. Scancell går bra, og forbedrer seg dag for dag, og det har medført at det er mindre presserende med salg nå, slik jeg vurderer det, sier administrerende direktør Erik Thorsen i morselskapet REC.
STRATEGIEN
REC eier gjennom datterselskaper hele verdikjeden av produsenter fra silisiumwafer til solceller og til ferdigproduserte solcellepanel. Scancell får dermed solgt alt de produserer, til et søsterselskap i Sverige. Målet for Scancell er derfor å bli så kostnadseffektiv som mulig. Silisiumwafers, som er råvaren til solcellen, er kostbart. Strategien Scancell jobber etter i dag, er å få utnyttet silisiumwaferne i høyest mulig grad, slik at når de får hundre silisiumwafers inn i fabrikken, så skal det komme hundre solceller ut igjen.
- I tillegg er målet å få høyest mulig effektivitet per celle, sier administrerende direktør Stein Fridfeldt.
SUG I MARKEDET
Markedet for solenergi er i hurtig vekst, og fabrikken selger alt den produserer. Subsidier har hittil vært den viktigste grunnen til veksten i solcelleindustrien. I 2004 sto det tyske og det japanske markedet for henholdsvis 39 og 30 prosent av det globale markedet. I begge landene har myndighetene innført subsidier som gjør det lønnsomt å installere solcellesystemer på private hustak og kommersielle bygninger.
- Det er et ganske bra sug i markedet, vi har langsiktige kundeforhold, og vi selger ut det vi lager. Det regner vi med å gjøre også når vi dobler produksjonskapasiteten, sier Karlsen.
Han viser Økonomisk Rapport inn i produksjonshallen. Vi tar på hvite frakker og trekker plastsokker over skoene. Alt må være rent. I det 1000 kvadratmeter store lokalet er det 11 ansatte på morgenskiftet. Små, tynne wafere blir kjørt nennsomt gjennom maskinene. Det er en omfattende prosess, og kvalitetskravet er strengt. Målet er hele tiden å få tynnere skiver som yter mer. I siste ledd bestråles skivene for å måle effekt, før de går til visuell kontroll.
- Råvaretilgangen er kritisk i forhold til trusler vi kan møte. Det har ikke vært noen prisøkning som sådan på silisium, selv om den har vært ventet. Uansett kan vi produsere tynnere og dermed holde prisen stabil på våre produkter, sier Karlsen.
DOBLER
Dagens skiver er en tredels millimeter tykke og har en effektivitetsgrad på nær 15 prosent av sollyset de mottar. En ferdig solcelle koster 30-40 kroner avhengig av kvaliteten, og produserer 4,5 watt.
Scancells produkter er multikrystallinsk, og har et effektivitetssnitt på 14,8 prosent av energien de mottar. Multikrystallinske celler er billigere enn de mer effektive monokrystallinske cellene som greier å lage elektrisitet av 17 prosent av sollyset. Disse brukes i romfarten. Men her på landjorda er multikrystallinske celler de mest kostnadseffektive.
Fabrikken ligger 210 kilometer nord for Polarsirkelen, men har markedene sine i Tyskland, Sverige, Japan, Italia, Spania og deler av Afrika. Avstandene til markedene er ikke noe problem.
- Enhetene er såpass små at vi kan sende store verdier på en palle. Vi sender tre-fire paller hver uke, så transportkostnadene er relativt beskjedne, sier Karlsen.
Etter utvidelsen skal dagens produksjon økes fra fem millioner solceller til om lag ti millioner. Da vil Scancell være en stor aktør i Europa. Konkurransen er hard, spesielt i Japan er det en del store produsenter, og prisene er under press.
- Vi er hele tiden nødt til å være i forkant av utviklingen. Vi har ikke egen forskningsavdeling, men samarbeider nært med andre innenfor vår gruppe, samt med andre aktører i Europa. Vi støtter oss også på IFE (Institutt for energiteknikk) på Kjeller, forteller Karlsen.
Narvik kommuneDet var de rike malmfeltene på svensk side som la grunnlaget for bysamfunnet Narvik. Behovet for effektiv transport til de viktigste markedene over isfri havn gjorde at valget falt på området i det indre av Ofotfjorden. Kommunen har et areal på 2029 kvadratkilometer, og hadde 18.512 innbyggere ved årsskiftet. Narvik har teknologiforskning og forskningsbasert utdanning ved høgskolen. I tillegg finnes kommersiell oppdragsforskning ved NORUT Teknologi AS og formidling ved Veiledningsinstituttet i Nord-Norge, VINN. Tradisjonelt har LKAB, NSB og Ofotens og Vesteraalens Damskibsselskab vært blant hjørnesteinsbedriftene. Byen er også et yndet vintersportssted for alpinentusiaster.
Energi i sin reneste formDen totale mengden strålingsenergi som treffer jorden, er om lag 10.000 ganger større enn det globale årlige energiforbruket. I solceller er det plassert halvledere mellom to elektroder. Når solen treffer cellen, utlades fritt negativt ladete elektroner fra metallet, noe som gjør det mulig å konvertere sollys til elektrisitet. I teorien kan en solcelle konvertere cirka 30 prosent av solenergien som den utsettes for, til elektrisitet. Hittil har solenergiindustrien greid å produsere solceller som har en effekt tilsvarende 15 til 21 prosent. Effekter på opptil 24 prosent er oppnådd i laboratorium.
Scancell ASSelskapet ble stiftet i 1998, men startet produksjon av solceller i november 2002. Det første salget av celler til kunde var i januar 2003. Av dagens 68 ansatte er 15 ingeniører.
Tall i millioner kroner | |||
2004 | 2003 | Endring % | |
Driftsinntekter | 144,4 | 20,8 | 594,2 |
Driftsresultat | -8,1 | -25,9 | - |
Resultat før skatt | -10,5 | -28,5 | - |
Kilde: Selskapet |