Næringsliv
Sponses med over én milliard
Næringslivet spytter årlig inn rundt 1,1 milliarder kroner til sponsing av norsk idrett.
Jacob Lund, sponsorsjef i DnB NOR og én av Norges mest kunnskapsrike og erfarne personer på området, anslår verdien av næringslivets sponsing til å være på 1,5 milliarder kroner. Det inkluderer penger til både idrett og kultur, og det er en tommelfingerregel å regne med at idretten tar 75 prosent av dette, sier han til Økonomisk Rapport.
Med hjelp av rask hoderegning ender man da opp med summen 1125 millioner kroner - 1,1 milliard - i årlige bidrag til å holde norsk idrett på et høyt internasjonalt nivå.
- Jeg er blant mange som har regnet på dette. Bare de fire største særforbundene drar inn 250 mill. i året, og tar man med all sponsing av klubber i forskjellige idretter, blir det 1,5 milliarder. Og det er litt mer enn du og jeg tjener på en dag, humrer Lund.
Som sponsorsjef i fusjonsbanken DnB NOR utbetaler han årlig rundt 90 millioner kroner i sponsormidler, mye av dette for å markedsføre merkevarene Cresco, Postbanken, Nordlandsbanken og Vital. Han ligger og vaker like under toppsjiktet i Aftenpostens årlige kåring av de mektigste personene i norsk idrett - og innrømmer at han har mye makt.
- Det har blitt en veldig sentralisering rundt oss. Vi har mange merkevarer å ta vare på, og har valgt å ha en proaktiv og positiv innfallsvinkel, sier Lund.
Likevel: For øyeblikket arbeider man med strategien rundt den nye merkevaren DnB NOR, og det er allerede klart at man vil kutte vekk 20 millioner av sponsingen.
MED PÅ LEKEN
Det er ikke uvanlig å observere den tidligere informasjonssjefen i Bergen Lysverk (nå BKK) på idrettsarrangementer. Han er tilsynelatende like ofte tilstede som navnebroren i VGs sportsredaksjon, men vet sannsynligvis mer om utøverne og støtteapparatet enn de fleste journalister. Lund er nemlig ekstremt «hands on» i sponsorarbeidet.
- Jeg bruker mye tid på å reise, ja. Nøkkelen til gevinster er oppfølging og å være tilstede. Det nytter ikke å være sponsorsjef i DnB-konsernet og bare sitte på kontor på Aker Brygge, selv om jeg har det også. Man må ha personlig kontakt med folk, konstaterer han, og fortsetter:
- Å legge opp strategier, forhandle frem avtaler og implementere disse, er mine oppgaver som sponsorsjef. Jeg styrer dette arbeidet, og har 4-5 medarbeidere som hjelper meg med å koordinere og maksimere avtalene.
Det langvarige samarbeidet mellom Vital og Norges Skiskytterforbund, som man høster fruktene av i dag gjennom suksessen til Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold, Frode Andresen, Liv Grete Skjelbreid Poiree og de andre, har også ført til en tett tilknytning mellom den bebrillede sponsorsjefen og utøverne.
- Avtalen med skiskytterforbundet har bygd opp profilen til Vital. 80 prosent av selskapets sponsorsatsing har gått til skiskytterne, og Vital og skiskyting er nå nesten synonymer, mener Lund.
DnB-konsernet har også Norges Fotballforbund, Norges Skiforbund, Norges Fri-idrettsforbund, Kollenlauget, Norsk Golfforbund, Olympiatoppen, Bækkelaget Sportsklubb, Byåsen Håndball Elite og Bodø/Glimt på en innholdsrik «kundeliste».
- Det avgjørende for oss er at idretten skal passe med merkevaren, den stilen vi ønsker å bli identifisert med. For eksempel passer Operaen og Riksteateret for DnB, fordi vi vil bli knyttet til verdier som gir kulturell inspirasjon og større livskvalitet. Dette er det overordnede målet, sier Lund, og legger til at man i tillegg skal ha tre ting ut av avtaler: profilbygging, kundepleie og en bedre intern lagånd.
TØFF PERMISJON
Konkursen i Sponsor Service ASA var slutten på mellomleddet på det norske sponsormarkedet, i hvert fall om man skal tro sponsorsjefen i DnB NOR. Nå blir det gjort avtaler direkte mellom bedrift og idrett/utøver.
- Markedet er blitt profesjonalisert. Jeg var tidlig den fremste kritikeren til Terje (Bogen), og sa i medier at det ikke var behov for et mellomledd. Med en tilsvarende profesjonalisering i idretten som i næringslivet, er det unødvendig, mener Jacob Lund.
Selskapet onTarget er et slags mellomledd. Det ble etablert av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) i april 2001, og er i dag delvis eid av NIF (20,4 prosent), Telenor (10 prosent) og Norsk Tipping (9 prosent); Gyro er største aksjonær med 44,5 prosent.
Et av selskapets forretningsområder er sponsing, og onTarget forvalter Olympiatoppens sponsoravtaler verdt 2 mill. årlig frem til 2006. Man har ikke klart å få mange flere kunder. Omsetningen var på 26 mill. i 2002, med et underskudd på 2,5 mill. Ifølge NIFs årsrapport tilførte onTarget idretten 43 mill. kroner i 2002, noenlunde det samme som i 2001.
Den 1. februar tok Ivar Egeberg permisjon fra jobben som generalsekretær i NIF, for å jobbe et år som leder for forretningsområdet onTarget Sponsing. Bindingene mellom selskapet og idretten er dermed tydelige. Forsåvidt er bindingene mellom Egeberg og onTarget også godt dokumenterte fra tidligere - det ble mye bråk i NIF da man fant ut at generalsekretæren hadde hevet 250.000 kroner ekstra i lønn fra onTarget de siste årene.
Og Egeberg innrømmer at å finne nye samarbeidspartnere med penger er første prioritet i året han skal være ansatt, dette er særlig viktig med NIF i økonomisk krise.
- Det er alltid en jakt etter penger. Men jeg vil også lansere nye måter å tenke på, jeg mener nemlig at sponsormarkedet vil endres mye i tiden fremover. Uten å nevne navn, kan jeg si at vi for en stund siden fikk en avtale verdt 17 mill. kroner ved å finne en ledig billett på langsiden på Ullevaal stadion. Den typen avtaler er slutt, nå må man finne et innhold i avtalene, sier Egeberg til Økonomisk Rapport.
PRESTASJONSUTVIKLING
Generalsekretæren mener idretten først og fremst har to måter å bringe verdifullt innhold inn i avtalene med næringslivet:
- Idretten er troverdig på prestasjonsutvikling. Vi ser gode resultater av å overføre treneres og utøveres mål og tankegang inn i næringslivet. I tillegg må vi få bedre holdninger til trening på arbeidsplassen, det skaper trivsel og vil redusere sykefraværet. Slikt forebyggende arbeid er viktig i dagens samfunn, mener mannen med arbeidspermisjon i onTarget.
Ivar Egebergs anslag av den totale verdien av den norske sponsingen av idrett er mer konservativt enn det Jacob Lund har, men dette er muligens fordi han ikke tar med absolutt alt og utelater mange småavtaler.
- Det verserer mange tall på dette. Jeg mener verdien er 500 mill. kroner. Dette tar med de største klubbene i forskjellige idretter og særforbundene. Men i tillegg er det masse småting, avslutter han.