Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Staten kjøpte private øyeoperasjoner for seks ganger prisen

Staten har de siste årene kjøpt privat øyebehandling hos Aleris for 200 millioner kroner. Offentlige sykehus kunne gjort jobben for 33 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn som lider av den alvorlige øyesykdommen våt AMD, risikerer å bli blinde dersom de ikke får behandling.

Hva det koster å behandle øyesykdommen har lenge vært hemmelig, men Bergens Tidende har fått innsyn i dokumenter som viser hva slags summer det er blitt betalt for behandlingen.

Mens det koster 3.700 kroner på Ullevål universitetssykehus å gi pasientene én injeksjon, tar Aleris seks ganger så mye.

Tallene viser at det private sykehuset siden 2010 har fått 200 millioner offentlige kroner for å sette 8.908 sprøyter mot øyesykdommen på vegne av landets største regionale helseforetak, Helse Sørøst RHF.

– Det er bra at dette kommer fram. Det er feil å bruke våre skattepenger på denne måten. Dette er pasienter med kroniske lidelser som trenger jevnlig behandling livet ut. Slike pasienter egner seg ikke for å settes ut til private. Det er en jobb det offentlige bør gjøre, sier overlege Anne Kjersti Erichsen.

Powered by Labrador CMS