Samfunn

Fjellandskap i Nepal

Statkraft trekker seg fra milliardprosjekt i Nepal

Statkraft skrinlegger planen om å bygge et vannkraftverk til over 13 milliarder kroner i Nepal og viser til byråkratiske hindre og politisk ustabilitet.

Publisert Sist oppdatert
Statkraft inngikk i 2007 en avtale med myndighetene i Nepal om bygging av det 650 megawatt store Tamakoshi III-kraftverket.

Tirsdag kunngjorde Statkrafts avdeling i Nepal at selskapet trekker seg fra planene, med henvisning til kommersielle, tekniske og politiske faktorer.

– Beslutningen reflekterer de økende byråkratiske hindre for utenlandske investeringer, en skjør politisk situasjon og en geopolitisk situasjon som ikke skaper et klima for slike prosjekter, heter det i en kunngjøring fra Statkrafts direktør i Nepal, Sandip Shah.

Strøm til India

Tamakoshi III-kraftverket skulle etter planen ha produsert strøm for eksport til India de første 25 årene, før eierskapet til kraftverket deretter ble overført til Nepal.

Kraftverket skulle bygges i Dolakha-distriktet, rundt 100 kilometer nordøst for Nepals hovedstad Katmandu, nær grensa til Tibet. Området ble hardt rammet under de to jordskjelvene som krevde nesten 9.000 menneskeliv i fjor.

Stort potensial

Fjellandet Nepal har ifølge ekspertene et vannkraftpotensial på hele 42.000 megawatt i året, men produserer i dag bare rundt 800 megawatt. Det medfører strømmangel i opptil 15 timer i døgnet.

I 2014 inngikk myndighetene i Nepal avtale med to indiske selskap om bygging av to vannkraftverk på 900 megawatt hvert, og også denne elektrisiteten skal eksporteres til India.

Kina er også i forhandlinger med myndighetene i Nepal om bygging av store kraftverk, men ingen avtale er ennå inngått.

Dårlig nett

En medvirkende årsak til at Statkraft skrinlegger sitt milliardprosjekt, er dårlig utbygd nett for eksport av kraft til India.

Statkraft viser også til politisk usikkerhet i Nepal, som har opplevd uro og voldelige protester siden landets nye grunnlov ble vedtatt i september.

Powered by Labrador CMS