Samfunn

Enslig: Enslige mindreårige asylsøkere er «dyre i drift». KS er sterkt kritiske til at kommuner som bosetter denne sårbare gruppen ikke lenger skal få dekket de faktiske utgiftene dette medfører.

Statsbudsjettet: Dyrere for kommunene å bosette mindreårige asylsøkere

Finansministeren var så vidt kommet i gang med finanstalen, før de første kritikerne meldte seg. KS raser mot at kommunene ikke lenger skal få dekket faktiske kostnader ved å bosette enslige mindreårige asylsøkere.

Publisert Sist oppdatert

Kritikerne til statsbudsjettet lar ikke vente på seg. KS var raskt ute med å kritiserer regjeringens forslag om å endre ordningen med refusjon av utgifter kommunene har til enslige, mindreårige asylsøkere til en ordning med fast tilskudd pr. barn som bosettes i kommunen. Begrunnelsen er at en ordning med fast tilskudd vil være mer effektiv å administrere enn dagens ordning.

– Å ikke dekke de faktiske utgiftene for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, vil ramme de svakeste blant disse hardest, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.

– Det er opplagt at et fast tilskudd vil være enklere å administrere. Problemet er at utgiftene varierer så voldsomt fra barn til barn, at størrelsen på et slikt tilskudd blir umulig å fastsette på en meningsfylt måte. De faste satsene som er foreslått dekker på langt nær behovet for tilbud til de mest utsatte og traumatiserte barna. Det betyr at kommunene som bosetter de barna som krever mest oppfølging uansett vil tape mye på omleggingen. Jeg er veldig redd for at dette også vil gjøre at kommunene vil vegre seg for å ta imot disse barna, sier Helgesen.

KS forteller i en pressemelding at de har spurt rådmenn landet rundt om hvordan de ser på en slik ordning regjeringen foreslår, og tilbakemeldingen er entydig:

Langt over 80 prosent går imot en omlegging i retning av det regjeringen foreslår. De aller fleste støtter vedtaket fra KS’ hovedstyre om at staten bør refundere de faktiske utgiftene fullt ut.

Powered by Labrador CMS