Nyskaping

Demonstranter protesterer utenfor regjeringens avdeling for transport over påstander om at forurenset luft forgifter tusenvis av mennesker hvert år i London.

Storbritannia vil forby salg av diesel og bensinbiler fra 2040

Avgjørelsen er en oppfølging av Frankrikes forpliktelse til å fjerne forurensende kjøretøy fra veiene på grunn av den negative effekten den har på luftkvalitet og folks helse.

Publisert Sist oppdatert

Som et ledd i regjeringens strategi for å forbedre luftkvaliteten, skal Storbritannia forby alle nye bensin- og dieseldrevne biler og varebiler fra 2040. Frykt for økende nivåer av nitrogenoksid utgjør en stor risiko for folkehelsen.

Forpliktelsen følger et tilsvarende løfte gjort i Frankrike, og er en del av regjeringens forventede ren-luft plan som nylig har vært gjennom en langvarig rettslig kamp, skriver The Guardian.

Regjeringen understreker at planen, som også inkluderer hybridbiler, er nødvendig på grunn av den negative effekten forurensing har på folks helse. Ministrene tror at forurensing fra transport utgjør den største miljøtrusselen for folkehelsen og koster opptil 2,7 milliarder pund tapt i produktivitet det siste året.

Rene luftsoner

Regjeringen har blitt oppfordret til å innføre avgifter for kjøretøy som beveger seg inn i såkalte «rene luftsoner». Ministrene vil derimot bare innføre avgifter som en siste utvei.

«Dårlig luftkvaliteten er den største miljørisikoen for folkehelsen i Storbritannia og denne regjeringen er fast bestemt på å være handlekraftig på kortest mulig tid,» uttalte en talsperson fra regjeringen til den britiske avisen.

Regjeringen har lansert et ambisiøst program med en pengeramme på 3 milliarder pund for å minske forurensingen i byene.

Den endelig planen for å redusere forurensing kom i utgangen av juli etter at et tidligere utkast av rapporten ble beskrevet som «mye svakere enn håpet på» av miljøadvokater.

Powered by Labrador CMS