Samfunn

Lokallagsleder Kjartan Haugsnes i Vaksdal SV er en av 24 SV-ere som nå oppfordrer til opprør mot partiledelsen.

SV-ere til opprør mot partiledelsen

Bare tre måneder før kommunevalget oppfordrer flere profilerte SV-ere til opprør mot partiledelsen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er bedre at vi begynner diskusjonen om regjeringsdeltakelse og lederbytte før VG eller Klassekampen gjør det for oss, sier lokallagsleder Kjartan Haugsnes i Vaksdal SV til Klassekampen.

I oppropet som Haugsnes og 23 andre profilerte SV-ere fra hele landet står bak, tar de initiativ til et opprør mot partiledelsen. Den nye venstrefraksjonen i partiet går sammen for å kjempe mot det de mener er en toppstyrt høyrevridning av partiet. Fraksjonen er laget etter modell av «Nettverk mot høyredreining» som ble lagt ned i 2001 etter press fra Kristin Halvorsen.

– Dette initiativet kunne kommet for ett, to, tre eller fire år siden. For Kristin Halvorsen ville tidspunktet vært dårlig uansett når det skjedde. Men det skjer nå fordi det må skje nå, sier Haugsnes.

Leder for Bergen SV, Sara Bell, karakteriserer situasjonen i SV som kritisk.

– Tilstanden i partiet er så kritisk at noen må gi tydelig beskjed. Med oppropet viser vi at SV rommer flere stemmer enn dem som kommer fra regjeringen og Stortinget, sier hun.

Ifølge Haugsnes vil både regjeringsdeltakelse og Halvorsens framtid som leder stå på programmet når fraksjonen har sin første konferanse etter høstens lokalvalg.

Partisekretær Silje Schei Tveitdal i SV kjenner seg ikke igjen i virkeligheten som beskrives i oppropet, og understreker at partidemokratiet i SV er svært levende. (©NTB)

Powered by Labrador CMS