Samfunn

– Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, vil SV-leder Audun Lysbakken.

SV forlater det rødgrønne samarbeidet

SV bryter det rødgrønne samarbeidet. Partiet vil ikke gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet ved stortingsvalget neste år, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, sier SV-leder Audun Lysbakken i sin tale til partiets landsstyre fredag.

– I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav, og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, legger han til.

Beskjeden er at SV kun går inn i regjering eller et formalisert samarbeid i Stortinget dersom partiet får betydelig gjennomslag.

Kaster dagens

Samtidig understreker Lysbakken at SV på ingen måte skifter side:

– Vi garanterer for velgerne at vi uansett vil kaste dagens regjering. Stemmer du SV, stemmer du på en ny regjering, sier partilederen.

Lysbakken sier at gjennomslag for politikkens innhold vil være viktigere enn posisjoner.

I talen til landsmøtet er temaene blant annet miljø, fattigdomsbekjempelse, utdanning og innvandrings- og asylpolitikk, men det er SVs landsmøte neste år som skal blinke ut hvilke saker som skal stå øverst på partiets liste.

Ap-kritikk

SV-lederen refset regjeringen for asylretur-politikken overfor Russland, men lot heller ikke Ap gå fri for kritikk. Lysbakken mener at Ap opptrer forvirrende, og at de sier én ting, men gjør noe annet.

– De støtter hundre prosent Sylvi Listhaugs politikk, men går i strupen på retorikken. Ja, gullstol-begrepet bidrar til fordommer, men er det noe bedre å frata mennesker på flukt retten til en reell asylvurdering? lød Lysbakkens retoriske og kritiske spørsmål.

Han la til at Ap den ene dagen mener at returene går for sakte, og den neste at det går for raskt. Han kritiserte også Ap for at de ikke ville være med på et forslag om pause i returene, selv om partiet utad hadde tatt til orde for det.

SV-lederen pekte også på at det er et indre asylopprør i Ap, og siterte AUF-leder Mani Hussaini: «Når FN roper varsku, skal det gå en alarm i Arbeiderpartiet».

Fakta om det rødgrønne samarbeidet

  • Valgsamarbeidet mellom Ap, SV og Senterpartiet i 2005 ga de tre partiene 87 representanter og rent flertall på Stortinget.
  • Det var første gang siden Einar Gerhardsen dannet samlingsregjeringen etter krigen at Arbeiderpartiet gikk til valg på å regjere sammen med andre.
  • Dette var første gang Sp gikk i regjeringssamarbeid med partier til venstre for seg. Det var også første gang SV satt i regjering.
  • Stoltenberg II-regjeringen fikk umiddelbart navnet den rødgrønne regjeringen. De satt i åtte år fra 17. oktober 2005 til 16. oktober 2013 og ble ledet av Jens Stoltenberg.
  • Den rødgrønne regjeringen var Norges første flertallsregjering siden 1985. Den styrte på grunnlag av Soria Moria-erklæringene som ble forhandlet fram etter valgene i 2005 og 2009.
  • Ved valget i 2009 mistet SV fire av sine 15 mandater på Stortinget, men beholdt sine fire statsråder i regjeringen. Sp holdt stillingen, mens Ap gikk fram.
Powered by Labrador CMS