Samfunn

– Maria Amelies sak satte papirløses sak på dagsorden og vil stå som et symbol for hvordan det er mulig og riktig å forandre regelverket når det blir åpenbart for alle at det fungerer urimelig, sier SVs Heikki Holmås.

SV gleder seg over mulig Maria Amelie-løsning

Sosialistisk Venstreparti uttrykker glede over at regjeringen har funnet en ordning som kan bidra til at Maria Amelie og andre papirløse får sjanse til å komme tilbake til Norge for å arbeide.

Publisert Sist oppdatert

SV har jobbet hardt for å finne en løsning i saken, opplyser leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heikki Holmås, til NTB.

– Mange som har søkt asyl og som har blitt utvist etter utlendingsloven, vil nå få muligheten til å søke seg til Norge dersom de har fagutdanning og jobbtilbud. Det vil kunne gi en mulighet for folk til å starte et liv på nytt i Norge, der de forsørger seg selv. Dette vil også kunne gjelde utviste mennesker med familie i Norge, sier Holmås.

Han mener det er særlig positivt at ordningen blir så bred at den vil omfatte alle som har jobbtilbud og fagutdanning.

– Maria Amelies sak satte papirløses sak på dagsorden og vil stå som et symbol for hvordan det er mulig og riktig å forandre regelverket når det blir åpenbart for alle at det fungerer urimelig, sier Holmås.

Frp-skepsis

Men ikke alle er like begeistret som Sosialistisk Venstreparti. I Fremskrittspartiet er stemningen annerledes.

– SV og deres venner i asyllobbyen har dessverre fått fullt gjennomslag for sitt krav om å uthule innvandringsreglene, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Han mener Justisdepartementets endring vil føre til at ulovlige innvandrere nå kan omgå innreiseforbudet og belønnes for sine lovbrudd med opphold i Norge så lenge de har et jobbtilbud. Dette sender et signal som kun bidrar til å undergrave respekten for norske innvandringsregler, mener Amundsen.

Endringen i regelverket betyr at personer som har vært i Norge som asylsøkere, kan komme tilbake til Norge som arbeidsinnvandrere. Et krav er at de ikke har brutt straffeloven.

UDI avgjør

Justisdepartementets instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) innebærer at Maria Amelie trolig kan vende tilbake til Norge. Men statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier at dette er opp til UDI å avgjøre.

– Men etter alt å dømme vil hun oppfylle de vilkårene og kunne komme til Norge som arbeidsinnvandrer, sier Lønseth.

Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, vil ikke kommentere saken før hun har snakket med advokat og fått klarhet i hva slags konsekvenser instruksen fra Justisdepartementet til UDI får for henne. (©NTB)

Powered by Labrador CMS