Samfunn

– Svært vanskelig å nå fremtidige klimamål

Det er behov for mer sofistikert teknologi, mener Miguel Cañete, EUs klimakommissær.

Publisert Sist oppdatert

EU har allerede nådd sine utslippsmål for 2020, skriver nettstedet europaportalen.se. Men det ser vanskeligere ut å nå klimamålene, ifølge Cañete.

Det europeiske miljøbyrået EEA presenterte tirsdag sin årlige rapport om EU-landenes klimapåvirkning.

– EU er på vei til å nå sine mål om minkende utslipp før 2020. Dagens rapport viser at mellom 1990 og 2014 minket utslippene med 23 prosent. Vi har klart det bedre enn man trodde, sa klimakommissæren da rapporten ble presentert.

Målet var at utslippene skal minke med 20 prosent sammenliknet med 1990. Alle land, utenom fire – Belgia, Østerrike, Luxembourg og Irland – ser ut til å klare sine nasjonale mål til 2020. Om nåværende trend holder seg, regner det Europeiske miljøbyrået med at utslippene kommer til å minke med 25 prosent til 2020.

De høyeste målene om en utslippsreduksjon på 80-95 prosent innen år 2050 kommer ikke til å nås, med mindre ytterligere beslutninger vedtas. Hittil har gjennomsnittsutslippene av veksthusgass minket med én prosentenhet per år, men ifølge miljøbyråets sjef Hans Bruyninckx måt den gjennomsnittlig reduksjonen øke til 4,6 prosentenheter per år for at de skal lykkes.

– Rapporten viser at det kreves en grunnleggende forandring i vår måte å produsere og anvende energi på i Europa, om vi skal nå våre langsiktige mål for 2030 og 2050, sa Bruyninckx.

Powered by Labrador CMS