Samfunn

Styrelder i Saab Marcus Wallenberg er nummer tre fra venstre.

Sveriges fremste industrifamilie donerer milliardbeløp til AI-prosjekter for å hjelpe Sverige i det teknologiske kappløpet

Publisert Sist oppdatert

Mens Kina og USA begge har sine enorme nettselskaper som investerer store summer i kunstig intelligens, eller AI, er Europa allerede akterutseilt.

Det er analysen til Marcus og Jacob Wallenberg, lederne av det svenske familieimperiet Wallenberg som har store eierposter i Ericsson, ABB, Electrolux og Nasdaq.

I et intervju med med Financial Times denne uken offentliggjorde de en donasjon på 1,6 milliarder svenske kroner til svenske universiteter for å få fart på forskningen på AI.

– Alle forstår at vi en nødt til å ta et stort sprang for å ta igjen det som foregår i USA og Kina, sier Marcus Wallenberg til avisen.

Wallenberg-familien har lang tradisjon for å ta de tunge løftene for svensk industri og næringsliv.

Ifølge Innovasjon Norge-sjefen Anita Krohn Traaseth er det mangelen på Wallenberg-familier som gjør at det offentlige har en større rolle som investor i Norge enn det som er vanlige i mange andre land.

Kina leder an

Denne uken er industrielle ledere samlet i Wuzhen i Kina til World Internet Conference. At konferansen avholdes i Kina er ikke tilfeldig. Landet har i rekordfart etablert seg som et av to sentre for den absolutte forskningsfronten inne kunstig intelligens og applikasjoner for industrien.

– Jeg tror Kina vil lede an i AI-revolusjonen sammen med USA, skriver investor Kai-Fu Lee i Sinovation Ventures i FT.

En vellykket AI-strategi startet med store mengder data, og det er det flust av i Kina for tiden. Deretter trenger man en arbeidsstokk med solid bakgrunn i matematikk og realfag, og på det området uteksaminerer Kina millioner av studenter hvert år.

Kai-Fu Lee peker på at den samme teknologien som nylig slo verdens beste GO-spiller, DeepMinds AlphaGo Zero, har tatt noen store skritt.

Allerede kan lignende lærealgoritmer lage låneavtaler, gi kundeservice, optimere reklamekampanjer og plukke aksjer - og alt med bedre resultater enn mennesker.

Powered by Labrador CMS