Samfunn

Sophie Løhde, dansk minister for offentlig innovasjon.

Tar til orde for norsk ledelseskommisjon etter dansk modell

Raske endringer og digitalisering stiller helt andre krav til ledelse, sier Abelia, som mener vi trenger en ledelseskommisjon hvor ledere kan utveksle erfaring på tvers av sektorer.

Publisert Sist oppdatert

Perspektivmeldingen peker på at bedre ledelse er et viktig virkemiddel for å få til omstilling. Abelia-fagsjef Line Goplen Höfde synes ikke det var presist nok formulert. Nå ønsker hun seg en ledelseskommisjon bygget på lesten til den nylig opprettede Ledelseskommissionen i Danmark.

Foto Abelia-fagsjef Line Goplen Höfde tror Norge kan lære av den danske ledelseskommissionen. (Foto: Abelia).

– Danskene har gjort de samme analysene som oss. De ser også at endringene går raskere og at digitaliseringen er blitt en del av all drift. Det stiller helt andre krav til ledelse enn vi har sett hittil, sier hun.

Positive i departementet

Forslaget blir møtt med politisk interesse. Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (Frp), sier til Dagens Perspektiv i en epost at den danske ledelseskommisjonen er interessant. Men samtidig påpeker hun at man ønsker å se resultatene av kommisjonen før man setter igang tilsvarende arbeid i Norge.

– Kommisjonen skal avlegge rapport innen utgangen av 2017 og vi vil da ha et enda bedre grunnlag for å vurdere om en slik kommisjon kan være aktuelt også i Norge, sier hun.

Det er ikke utenkelig at det danske kommisjonen har kikket mot Norge. De siste årene har regjeringen forsterket innsatsen for god ledelse i staten gjennom et eget program for bedre styring og ledelse.

Holm Jensen viser til at regjeringen allerede har flere pågående satsinger på ledelse (se tekstboks).

Program for bedre ledelse og styring i staten

  • Lederplakat med krav og forventinger til ledere (2014)
  • Krav og forventinger til ledere og ledelse følges opp med strategisk kompetanseutvikling for ledere
  • Difi skal utvikle et helhetlig tilbud for ledere på ulike nivå
  • Vi har startet med program for toppledergrupper (2016) og strategisk IKT for ledere (2015)
  • Tiltak for andre ledernivåer er under utvikling i Difi og vi styrker Difi som, statens fagmiljø for ledelse
  • Revidert statens lederlønnssystem (2015) - ordningen kopler statlige topplederes resultater og lønn tettere sammen

– Programmene vi har etablert er først og fremst innrettet mot staten, men gjennom lederplakaten forventer vi at ledere i staten fremmer samhandling internt i staten, men også mot andre deler av offentlig sektor, sier hun og minner om at et samfunnsperspektiv på strategisk ledelse er nødvendig for god bruk av fellesskapets ressurser.

Kompleksiteten er høyere, og entydigheten lavere, og det stiller spesielle krav til offentlige ledere

–Få inn erfaring fra private

Höfde er spesielt opptatt av å få til erfaringsutveksling mellom ledere i privat og offentlig sektor.

– Det finnes flere gode initiativer for å heve nivået på ledelse i Norge som for eksempel Topplederprogrammet i staten, men det vi ikke ser mye av, er deling av beste praksis på tvers av sektorgrensene, sier hun.

– I dette er vi helt på linje med Dansk Industri som bifaller at ledere fra privat sektor også får en plass rundt bordet, sier Höfde.

Den danske kommisjonen har satt erfaringsutveksling høyt på agendaen, og samtidig bevart et vaktsomt øye for forskjellene mellom det offentlig privat.

Tidligere i vår uttalte utvalgsleder Allen Søgaard, som tidligere har vært konsernsjef i Falck, at offentlig ledelse er noe annet enn privat ledelse.

– Kompleksiteten er høyere, og entydigheten lavere, og det stiller spesielle krav til offentlige ledere, sa han ifølge Altinget.

Holm Jensen er likevel svak for Abelias poeng om å involvere privat sektor i større grad.

– I det videre arbeidet med denne satsingen kan det også være aktuelt å vurdere hvordan vi sikrer enda bedre samhandling på tvers, også med privat sektor, sier hun.

Kommisjon for ledelse

Ved årsskifte 2018 skal den borgerlige danske regjeringen presentere en større reform av offentlig sektor. Ledelseskommission er en viktig del av satsingen.

Kommisjonen skal komme med anbefalinger til hvordan kvaliteten på ledelse i det offentlige kan styrkes.

Det svært bredt sammensatte utvalget består av deltagere fra Danske Regioner, KL, hovedorganisasjonene og representanter fra privat næringsliv med forståelse for hvordan offentlig sektor fungerer.

Powered by Labrador CMS