jobb og ledelse
Tema bil: Verkstedlekkasjen til Sverige stanset
Prisforskjellen på norske og svenske verksteder er ikke lenger like stor som den var for halvannet år siden, og dermed avtar også iveren etter å kjøre over grensen for å reparere bilen.
Det er om lag 2000 bilverksteder i Norge, fordelt på rundt 800 merkeverksteder og 1200 frittstående verksteder. Disse omsetter for cirka 10 milliarder kroner årlig, altså ikke en helt ubetydelig næring.
Men for halvannet år siden fryktet mange norske verksteder nær svenskegrensen at de ville måtte legge ned som følge av at svenskene kunne reparere biler langt billigere.
I løpet av 2002 berettet flere norske medier om de billige svenske verkstedprisene. Reaksjonen lot ikke vente på seg. Pågangen eksploderte, og telefonen kimte i ett hos Olof Ericson Bil i Arvika. 40 prosent av kundene var norske og ventetiden for en service lå på to måneder. Ericson ansatte fire nye medarbeidere, investerte en million kroner i verkstedet, og bygde ny resepsjon.
- Det måtte vi for å dekke etterspørselen, sier Olof Ericson.
Informasjonssjef Egil Otter i NAF var én av mange tusen nordmenn som kjørte bilen sin til Sverige. Han bestilte via Internett, fikk en prisbekreftelse - som siden viste seg å stemme på kronen.
- Bare det er jo en sensasjon i seg selv. Spør du om en pris i Norge er det sjeldent at verkstedene inkluderer momsen, det mumler de om etterpå, sier Otter som fikk en BMW som lånebil og attpåtil sparte 2500 kroner.
- Du får veldig mye vin og flesk for den differansen, sier Otter og ler.
På den norske siden av grensen vokste imidlertid bekymringen. Kundeflukten til Sverige var blitt merkbar. Administrerende direktør Øystein Holtet i Olrud detalj, som har fire forhandlerbedrifter og verksteder i Hedmark, telte på knappene om de skulle permittere.
- Det tok veldig av i en periode, og kundene forsvant, men heldigvis snudde det, forteller Holtet.
For kundeflukten har avtatt og krisen er avblåst. Fire grunner blir trukket frem som avgjørende for at markedet snudde:
- Svenskenes kapasitet
- Kronekursen
- Generell markedstilpasning
- Valgfrihet på kjøp av deler
Kapasiteten i det svenske verkstedmarkedet var tilpasset lokale forhold, og greide ikke ta unna veksten som kom da nordmennene strømmet over grensen. Dette førte til lange ventetider på opptil 80 dager for full servicesjekk av bilen, samtidig som ventetiden ved norske verksteder er fem dager. Pris betyr ikke alt for kundene.
- Ventetiden hos oss har minsket, men er fremdeles på fire uker, sier Olof Ericson i Arvika.
Kronekursen har også gått i norsk favør. Etter hvert som den har endret seg er den økonomiske gevinsten på svenskehandel blitt mindre.
- Da jeg var på svensk verksted i 2002 var kronekursen rundt ti prosent gunstigere enn i dag. Men fremdeles er det sikkert mye penger å spare på store oppretter-jobber, sier Otter i NAF.
Flere bilverksteder på Østlandet reduserte serviceprisene for å ta opp konkurransen med svenske verksteder. Fra januar til september 2002 sank prisene med opptil 1500 kroner, ifølge en undersøkelse Bilnytt.no gjorde.
Dessuten har EU sørget for lavere priser. Tidligere kunne bilfabrikkene kreve at service skulle skje hos godkjente merkeverksteder i garantitiden, som vanligvis er de tre første årene etter at bilen er kjøpt ny. De nye reglene åpner for at bileieren kan gjøre servicen hos et uavhengig verksted uten at garantiavtalen brytes. Forutsetningen for å få gyldig påskrift i serviceheftet sitt er at verkstedet har fulgt fabrikkens prosedyrer for service.
UBETYDELIG LEKKASJE
- Alt i alt er lekkasjen til Sverige nå ubetydelig, sier administrerende direktør Eirik Høien i Norges Bilbransjeforbund.
- Hos oss er dette et ikke-tema i dag, og det var egentlig heller aldri noe stort problem, fortsetter han.
Ingen har gjort noen undersøkelser om hvor stor lekkasjen var, eller hvor stor andel svenskene tar av det norske verkstedmarkedet i dag. Olof Ericson i Arvika klager ikke på pågangen fra Norge. Hans 30 ansatte har stadig nok å gjøre.
- Mange av nordmennene er blitt faste kunder hos oss. Jeg vil tro at rundt 40 prosent av kundene våre kommer fra Norge, sier han.