jobb og ledelse
Tema Utdanning - NTNU: Forener økonomi, teknologi og administrasjon
Ved Institutt for Industriell Økonomi og Teknologiledelse (IØT) ved NTNU i Trondheim lærer studentene å se sammenhenger og tenke helhetlige løsninger for teknologibedrifter.
Eombinasjonen høye opptakskrav, godt studentmiljø, store krav til arbeidsinnsatsen, nær kontakt med næringslivet og riktig blandingsforhold mellom teknologi, økonomi og administrasjon er suksesskriteriene for IØT. Studiet er unikt i Norge, og blant de seks vanskeligste å komme inn på i Norge.
- Hver høst får vi inn noen av landets aller beste råvarer. Etter fem år går de ut i arbeidslivet som gode produkter, skryter instituttleder Øystein Moen uten blygsel.
Moen, instituttdirektør Helge Gravås og andreårsstudent Thomas Aas sitter i syvende etasje i Sentralbygg II på Gløshaugen, i hjertet av teknologistudentenes høyborg, og snakker heftig og begeistret om studiet.
STORT ARBEIDSPRESS
- Jeg valgte IØT fordi det inneholder en spennende blanding fag, med store valgmuligheter for arbeidslivet etterpå, forteller Aas. Studenten er opptatt av både teknologi og økonomi, og kunne ikke tenke seg å studere det ene eller det andre. Kunnskap om studiet fikk han via rådgiveren på videregående skole.
- Studiet er utrolig krevende, med store belastninger og arbeidspress fra første dag. Heldigvis er miljøet fantastisk, et alfa og omega for å takle utfordringene, fastslår Aas og forteller om aktive studentorganisasjoner, studie- og weekendturer. Gravås og Moen nikker.
- Studentene lærer å jobbe under press, prioritere tid og samarbeide i stressete situasjoner. Derfor er det viktig å skape et trygt studiemiljø, der folk stoler på hverandre, bekrefter Gravås.
Instituttet er tredelt, med vekt på studier, forskning og formidling som inkluderer etter- og videreutdanning. Grunnstudiet går over fem år. Det er et sivilingeniørstudium med hovedvekt på teknologifag innenfor tre hovedretninger: Produktutvikling og produksjon, energi og miljø og datateknikk og kommunikasjonsteknologi. Studiet består av 40 prosent teknologifag, 40 prosent økonomiske og administrative fag og 20 prosent metodefag.
- Det økonomiske fokuset rettes inn mot teknologien. Markedsføring hos oss handler om salg av teknologi. Vi er opptatt av å se bedriften som økonomisk enhet. Studenter som ønsker makrofag kan ta utfyllende kurs på Dragvoll, forteller Moen og understreker styrken ved studiet i Trondheim.
- I tillegg til teknologimiljøet på Gløshaugen, er de samfunnsvitenskapelige fagene samlet på Dragvoll. Flerfaglighet og helhetlige perspektiv skaper unike muligheter for studentene, sier Gravås. Han legger til at studentene designer sitt eget studium etter tredje klasse, med spesialisering innen Industriell Økonomi og Administrasjon og Helse, Miljø og Sikkerhet.
JOBBMULIGHETER
Det etterlengtete instituttet, som ble foreslått allerede i 1914, ble opprettet i 1986. Det kom som en følge av næringslivets behov for sivilingeniører med kompetanse utover det rent tekniske. Staben består av 75 årsverk, pluss 40 doktorgradsstipendiater.
Hvert år uteksamineres rundt hundre kandidater. Frem til 2001 hadde 80 prosent av disse fast jobb i løpet av første år utenfor universitetet. De siste årene har tallet falt, men det holder seg på godt over 60 prosent. I følge en undersøkelse gjort blant tidligere studenter fra IØT gjort av studentorganisasjonen Bindeleddet, jobber «indøkerne» stort sett innen konsulent- og rådgivende virksomhet, bank, finans og forsikring og olje/offshore, og får i gjennomsnitt en grunnlønn på godt over 350 000.- kroner.
- Vi vet ikke om det skyldes godt studium eller gode studenter, men folk får jobb etter endt studium hos oss, sier Gravås.
Indøk-studentene kommer tidlig i kontakt med næringslivet, både gjennom studiet og gjennom organisasjonen «Bindeleddet». Målet med dette arbeidet er å bevisstgjøre studentene om virkeligheten utenfor universitetet, og markedsføre studiet overfor bedriftene.
- Drømmen min er å bli bedriftsleder i en teknologibedrift. Jeg vet at jeg har valgt et studium som vil bringe meg dit, selv om veien fram er lang, konstaterer student Aas.
Trondheims Næringsforening har til enhver tid to indøk-studenter i praksis. Daglig leder Gunn Karin Hygen har ikke råd til å ansette dem, selv om hun gjerne ville. Lovordene hagler når hun snakker om studiet.
- Indøk er juvelen i kronen på NTNU. Kandidater derfra kan ingeniørkunst og økonomi, og skjønner prosesser rene handelsskole- og BI-økonomer ikke forstår, konkluderer Hygen.