Samfunn

Tøft for barn å bryte med foreldrenes intense meninger

Tania Michelet og Anders Torp vokste begge opp i ideologiske miljøer: han i en menighet, hun i AKP(m-l)-miljøet. Å bryte ut og finne sin egen vei har kostet dem dyrt. Avhengighetsforholdet mellom foreldre og barn gjør det ekstra vanskelig, mener psykologiprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Allerede før Tania Michelet begynte på skolen følte hun at det faren, moren og stefaren holdt på med ikke stemte helt for henne. Foreldrene var aktive i Arbeiderens Kommunistiske parti, også kalt marxist-leninister, forkortet AKP (m-l) på 1970-tallet. De var revolusjonære og skulle forandre Norge og verden. Deres idoler var Karl Marx, Lenin og Mao, og alt de gjorde, gjorde de for saka.

Selv hadde Tania gjennom stebestemoren i Oslo blitt introdusert for Jesus og kristendommen. Men hun opplevde at AKP m-l’erne så på religiøse som egoistiske og litt dumme. Troen ble derfor noe hun holdt skjult.

Gjennom populærkultur som spillefilmen «Disco» og musikalen «The Book of Mormon» – og dokumentarer som Brennpunkts dokumentarserie «Guds Utvalgte», er det blitt satt kritisk søkelys religiøse sekter og miljøer. Men hva med politiske miljøer? Tania Michelet mener at også AKP m-l bevegelsen hadde sektlignende trekk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS