Samfunn

HØY TILLIT: Annenhver nordmann sa på slutten av fjoråret at de har tillit til at folk flest følger råd og retningslinjer for å unngå smitte.

Tre av fire venter ny smittetopp i vårhalvåret

Hele tre av fire nordmenn tror det kommer en ny koronabølge i løpet av første halvår 2021.

Publisert Sist oppdatert

Mange er bekymret for at Norge vil oppleve en ny bølge med koronasmitte de neste månedene, viser en undersøkelse fra Norsk koronamonitor fra Opinion.

75 prosent tror det kommer en ny smittetopp i løpet av første halvår 2021. Bare 13 prosent sier nei på dette, mens resten svarer vet ikke.

– Få tror Norge unngår en ny smittetopp i det nye året, konstaterer seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Venter smitteøkning

Norsk koronamonitor har også spurt folk om de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret.

I siste uken av desember oppga 60 prosent at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge ville øke.

Bare 18 prosent sa at de tror på reduksjon, mens 22 prosent forventet at antallet forblir uendret.

Andelen som forventer økt smitte er hele 24 prosentpoeng høyere sammenlignet med første halvdel av desember.

– Nordmenns forventninger til økt smitte var rekordlav i begynnelsen av desember, men økte kraftig hver eneste uke igjennom julemåneden. Økt reiseaktivitet i julen, innstramninger i naboland og smittsomme mutasjoner setter preg, sier Clausen.

Høy tillit

Nordmenn har stor tillit til at andre tar smittevernstiltak på alvor.

Annenhver nordmann (48 prosent) sa på slutten av fjoråret at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. 32 prosent sier nei til dette, mens resten svarte verken eller.

– Nordmenns tillit til hverandre har ikke vært høyere siden begynnelsen av juni, sier Clausen.

Nordmenns tillit til hverandre falt frem til og med august, men hadde økende trend resten av året.

Ikke over med det første

I desember sa 22 prosent at de tror at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil ett halvt år til, mens et flertall på 58 prosent sier opptil ett år. En av fem nordmenn (19 prosent) tror pandemien vil vare lenger enn dette.

Nordmenn er løpende spurt om de synes at Norge var godt nok beredt på å håndtere en pandemi som korona. Gjennom pandemien svarer 58 prosent nei til dette, 36 prosent svarer ja, mens resten vet ikke. Andel som sier ja lå i desember 6 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.

Powered by Labrador CMS