nyheter

Regjeringens behandling av Amelie-saken vil få kritikk på landsstyremøtet fredag, men landsstyret vil trolig ikke be om at SV trekker seg fra regjering.

Tror ikke landsstyret vil kreve SV ut av regjering

Landsstyremøtet i Sosialistisk Venstreparti vil ikke få seg forelagt noe forslag om at partiet skal forlate regjeringssamarbeidet på grunn av Maria Amelie-saken.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens asylpolitikk og regjeringens, spesielt Arbeiderpartiets, behandling av Amelie-saken, vil få kritikk på møtet fredag, men landsstyret vil nøye seg med det.

Amelie-saken og asylpolitikken generelt vil få bred plass i debatten etter partileder Kristin Halvorsens tale.

Landsstyremedlemmer NTB har snakket med retter i første rekke skytset mot Arbeiderpartiet. De legger vekt på at det er helt klart hva SV mener.

Ingen av dem NTB snakket med torsdag støtter uttalelsene som tidligere stortingsrepresentant Rolf Reikvam kom med til TV 2 onsdag kveld om at konsekvensene av Amelie-saken sannsynligvis bør bli at SV må forlate regjeringen.

– Dette er en sak som er grunnleggende for oss og som rører ved sjelen i partiet, sa Reikvam.

– Gjør debatten mer aktuell

– Jeg regner med at landsstyremøtet 140 prosent støtter partiledelsens behandling av denne saken. Det er imidlertid stor frustrasjon over den måten regjeringen oppfører seg på. Det er i aller høyeste grad en sak som gjør debatten om regjeringsdeltakelse mer aktuell, sier leder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, til NTB.

– Jeg antar at hovedpoenget i Kristin Halvorsens tale vil være Amelie-saken, og jeg antar at vi får en sterk debatt om saken. Jeg tror også at spørsmålet om hvorvidt tålegrensen for å være med i regjering er overskredet, vil bli diskutert, sier Kåre Aalberg fra Nord-Trøndelag.

Han sier til NTB at dette er blitt en symbolsak, men at debatten må dreie seg om den måten det norske samfunnet behandler papirløse som er kommet til Norge som barn på.

– Human innvandringspolitikk er en vesentlig del av SV sin sjel, understreker han.

Ikke egnet til regjeringsdebatt

Leder i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, mener at dette er en sak som ikke er egnet til en debatt om regjeringsdeltakelse.

– Dette er ikke en sak regjeringen kan sprekke på. Vi må huske på at partiet i 2008 tok dissens mot forslagene om innstramning av asylpolitikken. SVs samvittighet er ren og alle vet hva SV mener. Da er saken langt mer problematisk for Arbeiderpartiet med stor uenighet blant sine medlemmer, sier Lahlum til NTB.

Han får støtte av fylkesleder Jørgen Melve fra Hordaland som mener at det er vanskelig å gå ut av regjeringen på grunnlag av en enkeltsak som Amelie-saken. Melve viser til at partiet tok dissens i 2008, men at SV måtte akseptere grunnlaget i innvandringspolitikken i regjeringserklæringen fra 2009.

– Det viktige er at Amelie-saken har gjort det tydelig hvilke utslag dagens innvandringspolitikk kan få, sier han.

– Ingen tapt sak

Leder i Vestfold SV, Lars Egeland, mener at Amelie-saken ikke er noen tapt sak.

– Utgangspunktet må være et offensivt SV slik at vi kan få gjennomslag i synet på de uheldige konsekvensene av norsk innvandringspolitikk, slik Amelie-saken og mange andre saker viser. Dette er en viktig sak for SV fordi den viser at vi har folket med oss, sier han.

Vestfold SV har tidligere vedtatt en uttalelse der det gis full støtte for at Maria Amelie får bli i Norge, og der det slås fast at praktiseringen av utlendingsloven er urettferdig for både Amelie og mange andre papirløse flyktninger.

Nestleder Kristine Kopperud Timberlid i Sogn og Fjordane sier til NTB at debatten om regjeringsdeltakelse må være en debatt som pågår hele tiden for å se om man får gjennomslag for mer politikk enn man taper.

– Så langt mener jeg regnskapet er positivt, konstaterer hun. (©NTB)

Les også: Ny bunnrekord for SV

Powered by Labrador CMS