Samfunn

Tusenvis av svenske Airbnb-leiligheter kan være ulovlige

Bare i Stockholm tilbys det 4000 leiligheter på Airbnb. Kanskje opp mot 90 prosent av disse kan være ulovlige å leie ut.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske Hyresnämnden, en nemnd for tvister mellom utleier og leietager omtrent som norske Husleietvistutvalget, har tatt opp kampen mot svensker som leier ut leiligheten sin på nettstedet Airbnb, et av de mest fremtredende nye selskapene innen deleøkonomien. Det melder Svenska Dagbladet.

En kvinne som leide ut leiligheten sin på Södermalm ble denne uken stoppet av Hyresnämnden. Nemnden har nylig vurdert lovligheten av å leie ut gjennom nettstedet og kommet til at det ikke kan aksepteres av borettslag dersom utleien har mer til felles med hotellvirksomhet av kommersiell natur.

Södermalmskvinnen ønsket å leie ut leiligheten sin til over ti turister over en lengre periode, men kun frem til oktober 2015. Det ble altså ansett som hotellvirksomhet av nemnden som satte foten ned.

Mange svenske utleiere har trodd at utleie var uproblematisk etter at ordet "beaktansvärda", som kan oversettes med "betydelig" ble fjernet fra Bostadloven. Men slik reglene fungere i Sverige nå, er det fortsatt mulig å leie ut deler av sin egen leilighet, et eller flere rom mens man fortsatt selv bor der, men utleie i større skala er altså ikke tillat.

- Meningen med lovendringen var å tilgodese behovet for leiligheter, ikke hotellrom, sier Anne Bratt Norrevik til Svenska Dagbladet.

Avisen anslår at av Stockholms 4000 leiligheter til leie på nettstedet Airbnb, kan opptil 90 prosent være ulovlige. Airbnb fraskriver seg alt ansvar.

Powered by Labrador CMS