Samfunn

Emmanuel Macron vil reformere EU. Tyske økonomer er skeptiske.

Tyske økonomer kritiske til Macrons EU-reformer

Publisert Sist oppdatert

Et flertall av spurte tyske økonomer uttrykker skepsis til flere av forslagene fra Frankrikes president Emmanuel Macron som har til hensikt å reformere EU.

Det viser resultatene fra en undersøkelse utført blant 129 tyske økonomiprofessorer uført av tenketanken Ifo og avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mens 58 prosent av økonomene forkaster ideen om en egen finansminister for eurosonen, mener 33 prosent av dem det fortsatt er en god ide.

Hvis EU likevel skulle ende opp med en egen finansminister, mener flertallet av professorene han eller hun ikke bør ha en større oppgave enn å overvåke EUs økonomiske regelverk, blant annet regelen om at man ikke kan ha et for stort underskudd på statsbudsjettet i flere år på rad.

– En EU-finansminister trenger et budsjett. Dette vil være et skritt i retning av en overførings-union, som er noe vi ikke ønsker oss, sier Niklas Potrafke i IFO.

58 prosent av de spurte synes heller ikke det er en god ide med et eget krisefond under ledelse av EU-kommisjonen.

– Europa har en lite ærerik tradisjon innen pengepolitikken. Lover brytes og grunnlover tøyes på dette området. Det er en grunn til at vi skal være ekstremt forsiktige med å avgi enda mer selvbestemmelse, sier professor Ulrich Blum ved Halle-Wittenberg.

Powered by Labrador CMS