Samfunn

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ledet arbeidet med et nytt integreringspolitisk dokument som Arbeiderpartiet skal vedta på landsmøtet senere i vår.

Ulovlige innvandrere utelatt i Støre-rapport

Arbeiderpartiets nye integreringspolitikk retter seg bare mot dem med lovlig opphold i Norge. Ikke ett av de 99 tiltakene har til hensikt å bedre integreringen av ulovlige innvandrere.

Publisert Sist oppdatert

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ledet arbeidet med et nytt integreringspolitisk dokument som Arbeiderpartiet skal vedta på landsmøtet senere i vår.

Men en gruppe har falt utenfor, nemlig dem som oppholder seg ulovlig i Norge. Anslagene over hvor mange de er, varierer fra 5.000 til 38.000 alt etter hvem man spør.

– De faller utenfor den løpende integreringspolitikken, heter det i rapporten fra Støre-utvalget.

Selv sier utenriksministeren at det ikke lå i utvalgets mandat å foreslå tiltak som retter seg mot denne gruppen. I Norge har ikke ulovlige innvandrere rett til annet enn nødvendig helsehjelp og skolegang for barn i grunnskolealder.

– Dette er noe som må diskuteres grundig framover, men integreringspolitikken som vi nå legger fram, er rettet mot dem som er her på lovlig grunnlag, sier han til NTB.

– Streng og rettferdig

To av de 99 tiltakene som fremmes av Støre-utvalget omtaler ulovlige innvandrere. Det ene slår fast at returarbeidet skal styrkes. Det andre tar til orde for å innføre meldeplikt for innvandrere uten lovlig opphold som ikke kan returneres.

Jonas Gahr Støre beskriver integreringsdokumentet som «optimistisk», og mener det tar utgangspunkt i alle mulighetene som ligger i det han kaller «det nye norske vi». Likevel er Ap blitt beskyldt for å kopiere Fremskrittspartiets retorikk og stjele en rekke av partiets gamle forslag.

– At vi er enige med Frp på enkeltpunkter lever jeg godt med. Men det er store forskjeller i verdigrunnlag og inspirasjon. Frp driver med mistenkeliggjøring og har en problemtilnærming til dette. Noen av forslagene deres er helt på siden, som asylmottak i Afrika, å gi innvandrere lavere lønn og å legge ned skolefritidsordningen, sier Støre.

Han mener Aps nye integreringsplattform bygger på en gjenkjennelig sosialdemokratisk politikk tuftet på plikter og rettigheter.

– Det er ingen motsetning mellom å være streng og rettferdig. Integreringen blir dårligere om det ikke også ligger krav og forventninger i politikken. Og det er ikke hjelpsom politikk å sette så lave underholdskrav til den som vil hente ektefelle fra utlandet at de ikke klarer seg på egen hånd, sier han.

Blir debatt

Forslaget til ny integreringspolitikk skal opp til behandling på landsmøtet i Arbeiderpartiet i vår. Og det er slett ikke gitt at det blir vedtatt i sin nåværende form.

– Vi er skeptiske til å øke underholdskravet ved familiegjenforening og forslaget om at man må bestå en obligatorisk norskprøve for å bli norsk statsborger, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

På Stortinget vekker integreringsdokumentet liten begeistring.

– Vi kan slå fast at Ap i økende grad nærmer seg Fremskrittspartiets språk og retorikk, mens virkemidlene for å bedre integreringen er fantasiløse, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Høyres Per-Kristian Foss slår fast at Støre-utvalget kommer med få nyheter.

– De fleste forslagene er oppfølging av Erna Solbergs politikk fra Bondevik II-regjeringens tid. Etter å ha leflet med en rekke mer ekstreme tiltak om tvang og forbud, har Ap-utvalget landet på Høyres mer moderate linje, mener Foss.

Frps Per-Willy Amundsen mener Arbeiderpartiet tar til seg forslag som Frp fremmet for 10-15 år siden.

– Jeg foreslår at Ap nå ser på våre nye forslag i stedet for å bare tråkke opp gamle løyper, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS