Samfunn

LO-leder Gerd Kristiansen vil se Ap-leder Jonas Gahr Støre som norges statsminister, og foreslår et bidrag på 10 millioner kroner til deres valgkamp.

Venstresiden dusjes i LO-millioner

Arbeiderpartiet kan vente seg et rekordstort pengebidrag til årets valgkamp, mens også SV og Sp får pengestøtte av LO. Rødt vrakes. Få oversikt over pengegavene til de forskjellige partiene her.

Publisert Sist oppdatert

Sekretariatet i LO foreslår en bevilgning på totalt 13 millioner kroner til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet som «et ledd i den fagpolitiske valgkampen.» Det ble klart etter forhandlinger i sekretariatet mandag formiddag.

I forslaget tildeles Arbeiderpartiet som ventet størsteparten av potten: 10 millioner kroner. Sekretariatet vil gi SV to millioner, og Senterpartiet én million. Det foreligger ikke pengestøtte til partiet Rødt i forslaget, selv om dette skal ha vært diskusjonstema under mandagens forhandlinger.

Totalbeløpet er rekordstort, og en solid økning fra støtten som ble tildelt politiske partier før stortingsvalget i 2013. Da brukte LO omtrent åtte millioner kroner på de samme partiene, hvorav seks millioner gikk til Ap.

– Norske arbeidstakere har nytt godt av det fagligpolitiske samarbeidet, og vi mener at landets fagorganiserte er best tjent med et nytt flertall, og en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, sier avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding.

LO har forøvrig allerede bidratt med syv millioner koner i Ap-kassa, gjennom det årlige bidraget til fagpolitisk arbeideid mellom organisajonen og partiet.

Den endelige avgjørelsen fattes av LO-kongressen i starten av mai.

Politiske partier er pliktig til å oppgi alle donasjoner over 10.000 kroner. Oversikten så langt i år viser at Ap troner suverent øverst på pengetoppen, godt hjulpet av LO-millionene. På annen plass følger Høyre, som har mottatt drøyt 2 millioner kroner så langt i år. Mens pengegavene til Arbeiderpartiet i overveiende grad stammer fra fagbevegelsen, er det hovedsakelig privatpersoner og komersielle foretak som støtter Høyre finansielt.

 
Powered by Labrador CMS