sirkulær økonomi

Vesteuropeere skaper mest søppel per innbygger

Frykt for at EUs pakke for sirkulær økonomi skal føre til mindre resirkulering.

Publisert Sist oppdatert

Mens en gjennomsnittlig amerikaner kastet fire ganger så mye som en vest-europeer i 1965, er det vest-europeerne som kaster mest i dag. Det melder The Atlantic i en lengre analyse av resirkulering hentet fra boken til Frank Trentmann: Empire of Things: How We Became a World of Consumers.

Grunnen til skiftet er at vi er blitt rikere og likere amerikanerne i forbruk. Det innebærer blant annet at vi spiser mer industrielt fremtstilt mat. Og det er maten som står for mesteparten av innpakningen, hele 87 prosent ifølge Atlantic.

Samtidig har amerikanerne blitt litt likere oss i at de resirukelerer mer av avfallet sitt enn de gjorde før. Fortsatt er det tyskerne som er verdenmestere i resirkulering. I dag gjenvinner de om lag 42 prosent av all plasten de produserer, men det er fortsatt for lite til at ikke søppelbergene fortsetter å vokse.

EUs pakke for såkalt sirkulær økonomi som har til hensikt å skape arbeidsplasser samtidig som den bidrar til å bedre miljøet, kom i desember i fjor. Tanken er at man skal få til mer samarbeid over landegrensene. Målet er 65 prosent resikulert avfall i 2030. I øst-europa er for eksempel resirkulering nesten ikke-eksisterende, så det er relativt ambisiøst.

Men nå begynner flere miljøverngrupper å bekymre seg for om pakken faktisk kan komme til å bidra til enda midre resirkulering.

Ifølge nettstedet Letsrecycle.com innebærer pakken at landene må harmonisere kalkulasjonsmetoden som brukes for å finne ut hvor mye man egentlig gjenvinner. I dag finnes det fire metoder, men snart er det kun en. Representanter fra Tyskland, Østerrike og Sverige, som alle er blant de flinkeste gjenvinnerne i klassen, uttalte på en konferanes at endringen vil innebære at de får mindre resirkulering.

Powered by Labrador CMS