Nyskaping

Fremgangen i fornybar energisektoren kan føre til den neste oljekrisen, spår britiske analytikere i ny rapport.

Vil elbilen forårsake den neste oljekrisen?

Mange frykter at billigere elbiler og solceller kan utkonkurrere kull, olje og gass om ikke så lenge.

Publisert Sist oppdatert

Britiske finansanalytikere tror at den kostnadsdrivende veksten for solenergi og elbiler går raskere enn det mange selskaper legger til grunn for sine framskrivinger, skriv Energi og Klima.

Les også: Elbilsalget stuper i Danmark etter økt engangsavgift

Kullforbruket vil nå toppen i 2020, spår de i rapporten «Expect the unexpected: the disruptive power of Low-carbon technology» som Carbon Tracker Initiative og Grantham Institute ved Imperial College London nylig publiserte.

– Elektriske biler og solenergi vil snu hele energisektoren på hodet. Olje-, gass- og kullindustrien undervurderer de, sier forsker Luke Sussams ved Imperial College London til The Guardian.

De hevder at utviklingen i disse sektorene alene kan presse ned etterspørselen etter fossil energi i løpet av de neste 10-15 årene.

Petroleumsselskapet BP slår fast derimot fast at rimeligere solceller og elbiler ikke vil true etterspørselen av kull, olje og gass de neste 20 årene. Det kommer frem i rapporten «Energy Outlook 2017» som ble lansert forrige uke.

Faller etter 2030

Oljeetterspørselen vil holde seg stabil gjennom 20-tallet, for så å falle etter 2030, hevder de britiske analytikerne.

For gassens del er det mindre dramatisk på kort sikt. Analytikerne er usikre på hva som vil skje etter 2030. De forklarer at det vil baseres på den videre kostnadsutviklingen innen fornybar energi og i hvilken grad man lykkes med energieffektivisering.

Elektriske biler og solenergi vil snu hele energisektoren på hodet

«Store energiselskaper holder seg til tankegangen «business as usual» og undervurderer dermed i stor grad den raske overgangen fra fossilt brensel til fornybar energi,» skrive The Guardian.

– Mer innovasjon vil trolig stemple våre spådommer for fremtiden som konservative og tilbakeholdne om fem år. Da vil oljeselskapenes feiltolkninger av situasjonen forsterkes ytterligere, sier Sussams.

Kollapset kullindustrien

Fossilt brensel kan miste 10 prosent av markedsandelen til solenergi og elbiler innen et tiår.

Det kommer frem i rapporten fra Grantham Institute.

Et tap på 10 prosent i markedsandeler var nok til at kullindustrien kollapset og Europas fem store energiselskaper opplevde et tap på 100 milliarder dollar mellom 2008 og 2013.

Årsaken var at de nektet å forberede seg på en økning på 8 prosent i fornybar energisektoren.

Powered by Labrador CMS