Samfunn
Vil gi milliarder til regnskogen
Norge er klar til å bidra med inntil 5,8 milliarder kroner til vern av regnskogen i Amazonas. Brasils president håper andre land følger Norges eksempel.
5 dollar per tonn
Amazonas-fondet ble opprettet 1. august og skal støtte en rekke planer og prosjekter mot avskoging. Men Norge kommer ikke til å blande seg inn i enkeltprosjekter.
- Vi forholder oss bare til reduksjonen i totalutslippene til Brasil. Det kommer ikke en krone fra Norge før Brasil kan dokumentere at regnskogen vernes. Norge skal betale 5 amerikanske dollar per tonn utslipp av CO2 som reduseres, forklarer Stoltenberg.
I første omgang har Norge forpliktet seg til å bidra med midler fram til 2015, og størrelsen på det norske bidraget vil avhenge av om Brasil klarer å nå de ambisiøse målene for avskoging. Dersom prosjektet lykkes, åpner Stoltenberg for å forlenge avtalen.
Han tror Norges støtte til Brasils regnskogfond kan bli et vendepunkt for Amazonas.
- Amazonas-fondet er et flott virkemiddel, og dette er en veldig riktig måte å tenke på. Før fantes det ikke systemer som målte avskogingen. Nå er det laget et slikt system som er enkelt og kontrollerbart. Hvis systemet viser at avskogingen går ned, så betaler vi, sier han til NTB.
Pengene som er bevilget til Amazonas, er en del av de midlene som inngikk i klimaforliket på Stortinget til vern av regnskog. Stortinget bevilget 15 milliarder kroner over fem år. Bak forliket sto regjeringspartiene, samt Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Fremskrittspartiet var ikke med på forliket.
Danset for Jens
Tirsdag formiddag deltok Stoltenberg også på 25-årsjubileet for det norske urfolkprogrammet i Brasil. Her ble statsministeren tatt imot av dansende indianere.
- Urfolk er en del av verdensarven som vi må ta vare på, og det finnes et imponerende antall urfolk i Brasil, som utgjør en viktig del av det brasilianske samfunnet, sa han.
I 2008 gir Norge 17 millioner kroner til forskjellige organisasjoner og prosjekter for indianere i Brasil.
- Norges støtte har vært helt avgjørende for vårt arbeid, men det er fortsatt langt igjen, sier Adriana Ramos i Instituto Socioambiental, til NTB.
På båttur
Senere tirsdag reiser Stoltenberg til Santarem i Amazonas, hvor han blant annet skal på båttur med miljøvernminister Carlos Minc.
- Dette er en solidarisk handling der Norge ikke krever noe tilbake. Vi har en tradisjon for godt samarbeid med Norge, sa Minc om milliardløftene tirsdag.
Regnskogfondet i Norge skryter også av Norges bidrag.
- Dette var et større tall enn forventet, og det er svært gledelig. Det er viktig for verden, for klimaet og for det biologiske mangfoldet. Brasil har selv lagt lista høyt, og det er en av grunnene til at Regnskogfondet hele tiden har ment at Amazonas-fondet var en egnet mottaker av norske midler, sier Lars Løvold i Regnskogfondet. (©NTB)