Nyskaping

Slik vil den fremtidige ultraraske ladestasjonen i Frederica i Danmark se ut.

Ladestasjoner laget for en «meningsfull» pause

Fra og med 2018 skal det bygges 180 ultraraske ladestasjoner fra Norge til Roma.

Publisert Sist oppdatert

Det danske selskapet CLEVER fikk i november i fjor, sammen med det tyske selskapet E.ON, støtte fra EU-kommisjonen på 10 millioner euro til et prosjekt hvor det skal etableres et europeisk nettverk på 180 ultraraske ladestasjoner.

Marie Kristine Schmidt fra CLEVER avslørte deres visjon for fremtidens ladestasjoner under den Nordiske elbilkonferansen i Oslo forrige uke.

– Vi ønsker å ta utgangspunkt i det menneskelige plan og gi noe tilbake til byen. Vi ønsker å kommunisere en historie om en bedre fremtid, sier Schmidt.

En av de første ultraraske ladestasjonen skal stå klar i den danske byen Frederica, tett på motorveien. Til sammen skal det bygges 8 slike ladestasjoner i Danmark og 20 i både Norge og Sverige.

Bryter med det tradisjonelle

Den nye ultraraske ladestasjonen i Frederica vil bryte med den vanlige opplevelsen mange har når de stopper på bensinstasjoner når de skal forflyttes fra A til B. Målet er å gi folk det de trenger mest når det stopper opp for å lade batteriene, nemlig en meningsfull pause.

– Elbiler er en del av fremtiden. De vil endre vår måte å leve på og gi oss nye muligheter. Samtidig burde ikke fremtiden være noe som føles fjernt og ugjenkjennelig, men noe som begeistret og inviterer oss til å bli engasjert i omgivelsene våre. Vår designvisjon er derfor basert på prinsippene om å være ekte, håndgripelig og relevante. På denne måten smelter funksjon og design sammen og gir en kul opplevelse, sier Schmidt.

Vår designvisjon er derfor basert på prinsippene om å være ekte, håndgripelig og relevante

Ladestasjonen vil integrere avanserte teknologier som gjør det mulig for brukerne å delta aktivt i stasjons digitale overflate eller gi brukerne mulighet til å lene seg tilbake og slappe av i naturlige omgivelser for å lade batteriene til ferden videre.

Prisvinnende arkitekter

For å oppnå designambisjonen sin, arbeider CLEVER sammen med det danske, prisvinnende designfirmaet COBE.

– Inntil nå har design av bensinstasjoner ofte vært en jakt etter et bråkete inntrykk ved hjelp av skarpe farger og store skilt for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Vi ønsker å gå i en annen retning – fra asfalt jungel til en grønn oase. På den nye ladestasjonen i Frederica er energien og teknologien grønn. Det samme skal arkitekturen, materialet og konseptet også være, sier Dan Stubbergaard, grunnlegger og kreativ direktør for COBE.

Inntil nå har design av bensinstasjoner ofte vært en jakt etter et bråkete inntrykk ved hjelp av skarpe farger og store skilt for å tiltrekke seg oppmerksomhet

På taket til den fremtidige ladestasjonen i Frederica finnes det en rekke strukturelle «trær» med baldakiner som filtrer lys og skygge, samt integrert teknologi som solcellepaneler. Designet er modulert og skalerbart og ett «tre» kan lett bli en hel skog avhengig av behovene og omgivelsene til de enkelte stedene.

– Tid er verdifullt

Ambisjonen med de nye ladestasjonene er å møte de grunnleggende behovene for å lade elbiler, samtidig som CLEVER ønsker å gi besøkende mye mer enn bare en ladestasjon. En avgjørende drivkraft for teknologisk innovasjon i elbilindustrien er tid, først og fremst i forhold til hvordan rekkevidden av elektriske biler øker og samtidig reduserer ladetiden.

Med de nye ultra-raske ladestasjonene tar partnerne bak prosjektet et skritt for å takle utfordringene forbundet med ladetid. Med 150 kW ladning, kan du redusere ladetiden til 20 minutter, selv for de store batteriene. Tid som faktor har vært et nøkkelelement innen design og konseptutvikling.

– Vår tid er verdifull og vi sørger får at tiden folk bruker på våre stasjoner gir en meningsfull pause. Med de nye stasjonene oppretter vi en plass hvor du ikke bare kan lade bilen, men også dine egne mentale og fysiske batterier. I de 20 minuttene det tar å vanligvis lade bilen fullt opp, kan du slappe av og nye frisk luft, drikke en kopp kaffe, ringe eller bruke noen av de digitale tilbudene som følger med, sier Schmidt.

Ultraraske ladestasjoner

  • Stasjonen i Frederica er en del av den første bøgen av ladestasjoner som i alt dekker 180 steder i Sverige, Danmark, Tyskland, England, Italia, Frankrike og Norge.

  • CLEVER og E.ON har mottatt finansiering fra EUs CEF-program på 10 millioner euro fra 2017 til 2020.

  • Stasjonene vil tilby 150 kW oppladning med oppgraderingsmulighet til 350 kW.

  • De første stasjonene er under oppbygging i både Tyskland og Danmark.

  • Stasjonene vil i første omgang gjøre det mulig å lade opp et batteri med en rekkevidde på 400 kilometer i løpet av kun 20-30 minutter. Ladetiden vil med tiden bli mindre i takt med at ladekapasiteten øker og ny teknologi utvikles. Oppladningstiden er avhengig av den spesifikke bil.

Powered by Labrador CMS