Nyskaping

Yara og Kongsberggruppen vant næringslivets klimapris for det elektriske og autonome skipet Yara Birkeland.

Prisdryss på sjøen

Både kommune-Norges og næringslivets priser gikk til sjøs, da årets klimapriser ble delt ut under Zero-konferansen onsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Flora kommunes utviklingsprosjekt for utslippsfri hurtigbåt ble kåret til Årets lokale klimatiltak under Zero-konferansen onsdag.Og båtprosjektene «tapetserte pallen», for å si det sånn: Andreplassen gikk til Båtsfjord kommune for fornybar kraft til fiskeflåten, og Trøndelag fylkeskommune fikk tredjeplassen for prosjektet framtidens hurtigbåt.

Hydrogendrevet hurtigbåt

Årets vinner ble imidlertid Flora kommune, for prosjektet som nå har resultert i utvikling og design av en 30 meter lang hydrogendrevet passasjerbåt.
– Årets vinner er et pilotprosjekt i ordets rette forstand med utvikling av helt nye løsninger med stor overføringsverdi til andre norske og internasjonale aktører. Prosjektet er også et godt eksempel på samarbeid mellom kommunesektoren, lokalt næringsliv og andre aktører, sier jurymedlem Odd Einar Dørum.

Sjøkreftene vant også i næringslivet

Næringslivets klimapris – som deles ut av NHO, NTNU og ZERO – 2018 gikk også til et skip. Nærmere bestemt til Yara og Kongsberggruppen for det elektriske og autonome skipet Yara Birkeland.

Yara Birkeland er verdens første elektriske og selvkjørende containerskip. Ved å bygge ett batteridrevet og selvkjørende containerskip fjerner man utslippene fra skipstransporten og bidrar til å flytte last fra vei til sjø.

– Klimavennlig omstilling og konkurransekraft er i økende grad to sider av samme sak. For å møte dette drives det et betydelig innovasjonsarbeid i norske bedrifter, sier Ole Erik Almlid, fungerende administrerende direktør i NHO, som også satt i juryen.

Formålet med prisen er å sette søkelys på at næringslivet er avgjørende for å få frem ny teknologi og klimaeffektive løsninger.

Powered by Labrador CMS