Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener Norge må stille seg bak EUs nye klimaplaner. 

Foto
Torstein Bøe / NTB
 
 

 

Klimaministeren om EUs «superpakke»

– Norge må være med

Publisert: 14. juli 2021 kl 10.12
Oppdatert: 14. juli 2021 kl 12.55

– Europa blir det første klimanøytrale kontinentet, men skal EU lykkes med dette, må også Norge være med på EUs tiltak fordi vi er en del av Europa, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) timer før EU-kommisjonen legger fram sin store klimapakke, «Fit for 55».

Nybø: – Må tjene penger

Et av tiltakene som vurderes, er å innføre en såkalt klimatoll, også kalt karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM).

Når klimatollen innføres, kan det ligge an til at tiltakene som i dag brukes for å hindre karbonlekkasje, gratis klimakvoter og C02-kompensasjon, kuttes ut. Det har vakt stor uro i norsk næringsliv.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier i et intervju med Bergens Tidende at EUs klimatiltak ikke må gå på bekostning av lønnsomheten til bedriftene.

– Det som er overordnet her, er å nå klimamålene, samtidig som vi har økonomisk vekst. Det er ambisjoner vi deler, sier Nybø.

– Vi må tjene penger samtidig som vi kutter utslipp, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Hardt ut mot Sp

Et annet tiltak EU vurderer, er å si farvel til fossilbilen i 2035. Det har vakt harme hos Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-politiker Sandra Borch, som begge har advart mot å sette en slik sluttdato.

Selv har Norge som mål at alle nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy allerede i 2025 – altså ti år tidligere enn det EU-kommisjonen nå ventes å gå inn for.

Klimaminister Rotevatn beskylder Senterpartiet for å ville melde seg ut av klimasamarbeidet.

– Jeg frykter at en rødgrønn regjering med Senterpartiet i spissen vil sørge for at Norge blir stående utenfor det gode klimaselskapet. Vi må først inn i fornybaralderen, ikke sist ut av fossilalderen, sier Rotevatn.