Samfunn

Oljefond-sjef Slyngstad og sentralbanksjef Olsen er ifølge DN helt uenige om hvor Statens Pensjonsfond Utland bør forvaltes.

Hanekamp om Oljefondet

En uke før den utsatte høringsfristen, rapporteres det om maktkamp internt i sentralbanken om hvor oljefondet skal forvaltes. Men svaret vil komme som avtalt, insisterer de.

Publisert Sist oppdatert

Sterke krefter drar i hver sin retning når skjebnen til landets pengebinge skal avgjøres. Som Dagens Perspektiv tidligere har skrevet har fagbevegelsen og finansbransjen funnet sammen. De ønsker å beholde forvaltningen av Oljefondet innenfor rammeverket til Norges Bank når en ny sentralbanklov skrives. I stedet heller de mot å opprette et eget styre for Oljefondet, for å bedre skille forvaltningen fra pengepolitikken.

Men flere tunge høringsinstanser støtter også Gjedrem-utvalgets anbefaling om å flytte fondet ut av sentralbanken. Disse inkluderer Finansforbundet, professorer ved Norges Handelshøyskole og Revisorforeningen.

Det er imidlertid synspunktet til sentralbanken selv som kommer til å veie tyngst når de folkevalgte skal ta stilling til spørsmålet i Stortinget til våren. Det bekrefter blant andre Høyres finanspolitiske fraksjon. Det kan imidlertid virke som om de ikke vil få en klar retningsbeskrivelse derfra.

Sentralbanken fikk utsatt sin høringsfrist i september. For to uker siden bekreftet de overfor Dagens Perspektiv at det vil jobbes intenst med saken helt frem til torsdag 26. oktober, ettersom de ikke var «helt enige med seg selv». Fredag skriver Dagens Næringsliv at det fortsatt er interne stridigheter om fondets fremtid.

Etter det DN erfarer, er det lite som tyder på at hovedstyret på nåværende tidspunkt vil ende opp med et klart ja eller nei til å trekke fondet ut av banken.

Banksjef mot fondssjef

Ifølge flere kilder avisen har snakket med, vil oljefondet-sjef Yngve Slyngstad flytte fondet ut av banken. Det har han blant annet gitt uttrykk for i form av et eget høringssvar fra Oljefondet, som ifølge avisen ble levert hovedstyret 9. oktober.

Sentralbanksjef Øystein Olsen skal være av en helt annen oppfatning. Han uttalte etter offentliggjøringen av Gjedrem-utvalgets rapport at banken har vært «et godt hjem for fondet», noe utvalget for øvrig har sagt seg enig i.

Tross uenighetene internt insisterer Norges Bank på at de kommer til å levere sitt svar innen fristen. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg til Dagens Perspektiv fredag morgen, men vil ikke gå inn på innholdet i svaret før det foreligger.

Venter også på NHO

Heller ikke NHO har avgitt sitt høringssvar, og har fått utsatt frist. De begrunnet det med at det ble mye å gjøre i sammenheng med statsbudsjettet.

– Personlig har jeg noen klare tanker om dette, men vi har ikke landet helt, svarte sjeføkonom Øystein Dørum i NHO på spørsmål fra Dagens Perspektiv kort tid før den ordinære høringsfristen.

Fredag morgen sier samme mann at svaret deres skal være klart «rett over helgen.» Deres 17 landsforeninger har blitt gitt frist til mandag 23. oktober med å avgi sine synspunkt i saken.

Heller ikke Dørum vil gå inn på innholdet i svaret.

Har dere vært i kontakt med Norges Bank for å høre deres synspunkter i saken?

– Vi har vært i kontakt med de vi mener det er interessant å høre med, lyder det svært generelle svaret.

Oljefondet er pr 20. oktober verdt litt under 8.000 milliarder kroner. Fondet forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM).

Powered by Labrador CMS