Samfunn

DIREKTØR: Terje Moe Gustavsen i Vegdirektoratet.

–Politikerne er blitt mer aktive

– Ja, lederrollen for toppbyråkrater har forandret seg de siste 10 – 20 årene. Vi ser en mye mer aktiv styring på mange områder. Politikerne er mer aktive.

Publisert Sist oppdatert

–Blant annet er det flere saker på den politiske dagsorden enn tidligere, sier direktøren for Vegdirektoratet og øverste leder for Statens vegvesen, Terje Moe Gustavsen.

I 10 år har han hatt jobben som vegdirektør. Men ikke bare det: Terje Moe Gustavsen har selv vært samferdselsminister – fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001 – i Jens Stoltenbergs første regjering. Han har også vært blant de tyngste lederne i LO, og var i nesten ti år – fra 1990 – 1999 – leder i LO Stat. I tillegg har han sittet i Arbeiderpartiets sentralstyre og vært statssekretær ved Statsministerens kontor.

Hva er «press»?

Men å jobbe for en statsråd fra Frp har han imidlertid ingen problemer med.

– Har du opplevd politisk press i din jobb som vegdirektør?

– Neei… Han trekker på det, og kontrer:

– Det blir litt banalt å kalle det politisk press. Det går ikke en dag uten at jeg har kontakt med den politiske ledelsen i Samferdselsdepartementet. Men du kan ikke definere en hver samtale med statsråden eller departementet som «politisk press».

– Men det gjør jeg da heller ikke…?

– Nei da, men poenget mitt er at det jo skal være politisk styring av offentlig sektor. Selvfølgelig skal det det. Det må byråkrater finne seg i. Og da er det hensiktsmessig om man har oversikt over den politikken regjeringen ønsker å føre på ditt område.

Og det er jo pussig da, at effektiviseringspotensialet liksom er helt likt i alle offentlige etater

Avbyråkratiseringsreformen

For Vegdirektoratet gjorde budsjettforliket regjeringen inngikk med KrF og Venstre at Gustavsen & co må spare inn 23 millioner ekstra på sitt budsjett i «effektivisering». Det er hva de 0,2 prosentene med ekstra effektiviseringskutt utgjør. Kutt som kommer oppå de årlige 0,5 prosentene regjeringen har lagt inn som faste krav i sin effektiviseringsreform.

— Du kan godt si at det er krevende. Det går jo utover noe, sier vegdirektøren. Han påpeker likevel at de opprinnelige 0,5 prosentene regjeringen krever i effektiviseringskutt jo er forventet. Og at 0,2 prosent oppå der bør være «håndterlig».

– Men når det er sagt, så synes jeg dette prinsippet for effektivisering er litt rart. Det slår veldig vilkårlig ut. Og det er jo pussig da, at effektiviseringspotensialet liksom er helt likt i alle offentlige etater.

Når det gjelder omorganiseringen av Vegvesenet og etableringen av selskapet Nye veier til bygging av, ja, nettopp nye veier, ser ikke Moe Gustavsen noen problemer med å forholde seg til den.

– Den nye organiseringen er ikke veldig krevende for oss. Tvert imot. Selskapet reiser en del problemstillinger om krav og utbygging som også vi har godt av å tenke igjennom.

– Dessuten håper jeg at etableringen av Nye Veier AS også gir oss i Statens vegvesen bedre rammebetingelser.

Les mer

Tilsynsvekst

– En av konsekvensene av mer aktive politikere, er mer styring og kontroll. I tillegg har vi fått veldig mange flere tilsyn. Det er flere sider ved dette. Du og jeg som borgere skal være trygge på at fellesskapets midler brukes fornuftig og ikke blir sløst bort. På den andre siden eser jo byråkratiet ut, sier toppbyråkraten.

– Utfordringen er å finne det riktige nivået på kontrolloppgavene. Det går en grense for hvor mye kontroll man kan foreta sett i forhold til resultatet det gir.

– Og har vi gått over den grensen nå, mener du?

– Det vet jeg ikke. Det fines ingen logisk grense eller fasit. Se på min sektor. Denne uken ble det avslørt mer enn 500 ulovlige bilverksteder. Det hadde ikke skjedd uten kontrollorganer. Og hva er den avsløringen verdt, i form av bedre reparasjoner og trafikksikkerhet for mange av oss?

Langlivet rase

Som samferdselsminister fikk Terje Moe Gustavsen bestemme i halvannet år. Det var litt knapt, selv for samferdselsminister å være.

– Vet du hva den gjennomsnittlig «levealderen» er for samferdselsministere? spør han.

– To år, svarer han selv.

Dagens mann på denne posten, Ketil Solvik-Olsen, har med sine drøye fire år sittet lenger enn de fleste. I «moderne tid» er det kun Ap-legenden Kjell Opseth, som med sine seks har flere år i denne statsrådstolen. Og dersom regjeringen overlever, og Erna Solberg vil, så kommer Solvik Olsen til å slå Opseth høsten 2019.

– Vet du hvor lenge en Vegdirektør sitter i gjennomsnitt? spør Gustavsen, og svarer selv nok en gang:

– I 15 år. Jeg er den tiende vegdirektøren på 150 år.

– Hvor mange samferdselsministere har du overlevd?

– Jeg er på min fjerde nå.

Powered by Labrador CMS