Samfunn

Første brønn i Korpfjell-lisensen vil være ulønnsom, slår Statoil fast.

Statoil skuffet etter ulønnsomt funn i omstridt område

Den første brønnen i det omstridte området sørøst i Barentshavet mellom Norge og Russland vil ikke være lønnsom, slår Statoil fast.

Publisert Sist oppdatert

Et lite, ikke-drivverdig gassvolum er funnet i Korpfjell-brønnen i Barentshavet sørøst, opplyser Oljedirektoratet og Statoil i en pressemelding.

Korpfjell er den første letebrønnen i den norske delen av det som tidligere var et omstridt område mellom Norge og Russland.

– Vi har hele tiden påpekt den store geologiske usikkerheten knyttet til Korpfjell. Det største spørsmålet var om vi ville finne noe i det hele tatt. Og ved et funn - om det var gass eller olje, sier Statoils letedirektør i Norge og Storbritannia, Jez Averty.

Hovedmålet med brønnen var ifølge Statoil å påvise om det fantes olje i den store geologiske strukturen på Korpfjell. Boringen har bare påvist små gassvolumer: gassfunnet er anslått til mellom 40 og 75 millioner fat oljeekvivalenter (6-12 milliarder standardkubikkmeter med gass).

Det er imidlertid «ikke stort nok til å være mulig å utbygge på en lønnsom måte,» slår selskapet fast i meldingen.

– Korpfjell er en sjeldent stor struktur på norsk sokkel og har vært omfattet av stor interesse. Det har fra mange hold blitt knyttet spenning til resultatet av den første brønnen i dette nye området i Barentshavet. Det har derfor vært viktig for oss å få gjennomført denne boringen, sier Averty.

Han innrømmer at resultatet er skuffende, men mener det er for tidlig å trekke konklusjoner om hva dette betyr for potensialet i Barentshavet sørøst.

– Det er viktig å huske på at man sjelden treffer på første forsøk i et helt nytt område. Det ble boret 33 brønner før man gjorde det første kommersielle funnet i norsk del av Nordsjøen. Selv om vi har lært mye siden 1969, er leting slik at vi ikke kan forvente at den første brønnen gir alle svarene. Så hva dette resultatet betyr for det totale ressurspotensialet i Barentshavet sørøst kan vi si først etter videre utforskning, sier han.

Den første brønnen i Korpgjell-tillatelsen blir nå plugget og forlatt.

Statoil planlegger både egen-opererte brønner og å delta i partneropererte brønner i Barentshavet sørøst i 2018. Dette inkluderer også boring av den andre forpliktelsesbrønnen i Korpfjell-tillatelsen PL 859.

Powered by Labrador CMS