Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Ansatt hevder Politihøgskolen bryter loven

En ansatt ved Politihøgskolen hevder skolen ikke har rettet seg etter føringene fra Justisdepartementet og ulovlig har hentet inn persondata om søkere.

Publisert Sist oppdatert

Fram til 2014 hadde Politihøgskolen direkte adgang til informasjon om søkerne i politiets forskjellige registre. Da slo Justis- og beredskapsdepartementet fast at skolen, som en utdanningsinstitusjon, ikke skal ha ikke skal ha tilgang til disse registrene, skriver NRK.

Varsleren, som selv jobber med opptaket ved skolen, hevder ledelsen ved skolen likevel har fortsatt å gjøre egne søk i registrene.

– Konsekvensen er at det kan bli lagt vekt på informasjon som er irrelevant for vurderingen av søkerne ved opptak, og da kan man ende opp med å avvise søkere som ellers er kvalifiserte, sier varslerens advokat Birthe M. Eriksen.

Hun trekker fram informasjon fra Vegvesenets prikkregister, forenklede forelegg eller anmeldelser som eksempler.

Varslingssaken blir nå behandlet i Politidirektoratet.

– Det er noen forhold rundt praktisk tilgang og enkelte type opplysninger som er under debatt, ikke selve ordningen. Vårt viktigste anliggende er at aktuelle kandidater til politiutdanning sjekkes grundig, og at dette skjer innenfor de lover og øvrige rammer som gjelder, sier HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet.

Powered by Labrador CMS