Samfunn

Sosialistkandidaten Fernando Haddad på valgmøte i Rio de Janeiro.

De viktigste kandidatene

Dette er de viktigste kandidatene til søndagens første runde av presidentvalget i Brasil.

Publisert Sist oppdatert
Foto Vil bli president. Øverst: Jair Bolsonaro og Geraldo Alckmin. Nederst: Marina Silva and Ciro Gomes. (Reuters/NTB scanpix)

Jair Messias Bolsonaro (63)– PSL – Partido Social Liberal. Et lite parti som har hatt liten innflytelse. I dagens kongress har de bare ni av 513 representanter, ingen senatorer eller guvernører. Bolsonaro leder likevel klart på meningsmålingene. Han representerer ytre høyre i brasiliansk politikk. Oppfattes som en lov og orden-kandidat med sin bakgrunn fra militæret. Er en type som snakker rett fra levra. Stor støtte blant de militære. Han ønsker selv et militærstyre i kombinasjon med et sivilt styre. I økonomsike spørsmål har han lagt seg på en ultraliberalistisk linje der staten skal være minimal og flere av de statseide selskapene skal privatiseres.

Fernando Haddad (55) – PT – Arbeiderpartiet. Tidligere undervisningsminister under Lula da Silva og Dilma Rousseff. Ordfører i São Paulo. Far innvandret fra Libanon i 1947. Advokat med både økonomi og filosofi. Lula da Silvas håndplukkede kandidat. Haddad regnes til den moderate fløyen i PT. Oppfattes ofte som en litt kjedelig og professoraktig sosialdemokrat og ble etterhvert en ganske upopulær ordfører i São Paulo. Han fikk da bare i underkant av 17 prosent av stemmene da han prøvde å bli gjenvalgt.

Ciro Gomes (61) – PDT – Det demokratiske arbeiderparti. Gomes har levd et omflakkende liv i brasiliansk politikk. Bakgrunn som ordfører i Fortaleza, guvernør i Ceara og var finansminister under Itmar Franco i 1994 og nasjonal integreringsminister under Lula i 2003-2006. Han stilte også opp som presidentkandidat mot Lula i 2002. Gomes er en mann som slår til høyre og venstre, men har også venner i begge leire. En av kandidatene som er mest nasjonalt innstilt og vil reversere det meste som er utført under regjeringen Michel Temer.

Geraldo Alckmin – (65) – PSDB – Det sosialdemokratiske partiet. Et parti som har beveget seg bort fra sosialdemokratiet og er et mer tradisjonelt høyreparti. PSDB har hatt en presidentkandidat som enten har vunnet eller gått til andre runde siden 1994. Det skal et jordskjelv til om det skal skje i år. Alckmin var selv kandidat mot Lula i 2006, da fikk han færre stemmer i andre runde enn i første. Han framstår lite karismatisk. Er politisk liberalkonservativ og vil føre en politikk uten de store overraskelsene. Han har tre perioder bak seg som guvernør i São Paulo.

Marina Silva – (60) – Rede – (Bærekraftig nettverk). Den tidligere miljøministeren under Lula fra 2003-2008 stiller opp for tredje gang i et presidentvalg – for sitt tredje parti. Fra å være en kjent miljøaktivist på venstresiden er hun gått mot sentrum. I år er hun mindre synlig enn noen sinne og ligger rundt fem prosent på meningsmålingene siste uke før valget. Hun markerer seg mest i miljøspørsmål, særlig om bevaring av regnskogen.

Powered by Labrador CMS