Samfunn

Budsjettlekkasje med finansminister Siv Jensen (t.h.) og kulturminister Trine Skei Grande på Grünerløkka Brygghus i Oslo. Regjeringen foreslår i revidert budsjettkutt i alkoholavgiften for godt over 100 norske småskalabryggerier fra Svalbard i nord til Agder i sør. På bildet er også Grünerløkka Brygghus daglig leder og brygger, Kjetil Johnsen (t.v.).

Dette kommer i revidert budsjett

Mer penger til Heimevernet, Svalbard, ølbryggere og studentboliger.

Publisert Sist oppdatert
Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett legges fram tirsdag 15. mai. Dette er kjent så langt:
  • 148 millioner kroner ekstra går til boligbygging og infrastruktur på Svalbard.
  • Rammen og tilskudd til studentboliger økes med totalt 93,5 millioner kroner, slik at det er mulig å nå målet om 2.200 nye studentboliger.
  • Borgarting lagmannsrett får 15 nye utrederstillinger, i revidert blir det bevilget penger til ti av stillingene, mens de siste fem skal domstolen finansiere selv.
  • Det settes av 450 millioner kroner til den teknologiske skolesekken over en periode på fem år.
  • Regjeringen myker opp reglene for ID-dokumenter og setter av 38 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for å flytte 80 familier og 170 barn ut av asylmottak.
  • Kulturminister Trine Skei Grande (V) opplyste på Nordiske Mediedager 2. mai at regjeringen utvider ordningen med momsfritak for elektroniske medier til å gjelde all digital journalistikk.
  • Regjeringen legger opp til å øke innsatsen mot marin forsøpling med 130 millioner kroner til totalt 280 millioner kroner for 2018.
  • Regjeringen foreslår å utvide ordningen med minoritetsrådgivere i skolen med 13 nye stillinger.
  • Reduserte alkoholavgifter for småskalabryggerier på anslagsvis 15 millioner.
  • 16,5 millioner kroner settes av til avansert norsk datasikring. Mesteparten av pengene tilfaller Simula og Simula@UiB i Bergen for å utdanne norske kryptologer.
  • Under Frps landsmøte i starten av mai ble det varslet at det settes av penger til 700 nye sykehjemsplasser i revidert budsjett, men det er ikke blitt konkretisert hvor mye penger som skal bevilges.
  • Regjeringen foreslår, ifølge Kommunal Rapport, å sette av 17 millioner til tre tiltak for integrering. 10 av disse skal gå til frivillige organisasjoner, mens 3,8 mill. skal sikre flere minoritetsrådgivere på norske skoler.
  • I tillegg foreslås 3,5 millioner satt av til en nettportal i regi av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
  • Regjeringen vil tilby sementfabrikken til Norcem i Brevik støtte til et forprosjekt og foreslår en tilleggsbevilgning på 80 millioner kroner. Dermed setter de av 280 millioner kroner til videre arbeid med et demonstrasjonsprosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 (CCS). Summen inkluderer midler som er overført fra i fjor.
  • Heimevernet skal styrkes med 2.000 soldater. Det blir bevilget 25 millioner kroner til moderne våpen og utstyr og 11 millioner til øving og trening i nord.

Opposisjonens krav

Listene med krav fra opposisjonen er lange og forventningene er mange.

De siste årene har de borgerlige partiene forhandlet seg fram til flere avgifter som har provosert deres politiske motstandere. Blant dem er poseavgift, flypassasjeravgift, det såkalte dødsgebyret og sukkeravgift.

Sistnevnte spesielt har satt sinnene i kok, og så sent som fredag la NHO fram nye tall som organisasjonen mener viser skadevirkningene av sukkeravgiften. Likevel er det ingenting som tyder på at regjeringen tirsdag vil kunngjøre at de trekker den tilbake.

En annen omstridt avgift er det såkalte dødsgebyret på 1.130 kroner, som Høyre og Frp fikk gjennom i budsjettforhandlingene med KrF og Venstre før jul. KrF har i ettertid snudd og håper regjeringen lar være å innføre det.

Må forhandle med KrF

Trepartiregjeringen, som nå inkluderer Venstre, må forhandle med KrF for å flertall for sitt budsjett.

Det er Venstres første budsjett i regjering, men partiets finanspolitiske talsmann Abid Raja lover ingen store markeringer. Han mener det er viktig å holde igjen og har tidligere opplyst at det kun blir små korreksjoner. Han gleder seg imidlertid over det regjeringen allerede har offentliggjort, som 130 millioner kroner ekstra til å bekjempe plastforsøpling i havet.

Flere poster offentliggjort

Andre opplysninger som så langt er kjent, er blant annet at regjeringen vil bruke 280 millioner kroner på CO2-fangstprosjektet og går videre med minst ett anlegg, men investeringsbeslutningen utsettes nok en gang.

De vil også gi 148 millioner kroner ekstra til boligbygging og infrastruktur på Svalbard, og rammen og tilskudd til studentboliger økes med totalt 93,5 millioner kroner.

Tirsdag skal regjeringen også legge fram forslag til neste års kommunebudsjett.

Powered by Labrador CMS