Samfunn

Facebook-sjef Mark Zuckerberg lanserte en rekke nye tjenester denne uka.

– Facebooks forretningsmodell burde vært ulovlig

Ny regulering tvinger Facebook til å tenke nytt om sin forretningsmodell. Norges ledende ekspert på personvern mener selskapet bør gå for brukerbetaling.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken lanserte Facebook en rekke nye produkter og oppdateringer, inkludert en sjekketjeneste som skal ta opp kampen med Tinder og nye funksjoner for sletting av data som Facebook har samlet inn fra sider og apper som har brukt deres reklame- og analyseverktøy.

Lanseringene skjedde bare uker etter at toppsjefen Mark Zuckerberg måtte svare på hundrevis av spørsmål fra det amerikanske Senatet om personvernskandalen som har rammet selskapet de seneste månedene.

– Facebook har en god tjeneste som knytter folk sammen og gir dem muligheten til å dele erfaringer. Problemet er at hele forretningsmodellen handler om å samle inn informasjon, bygge profiler fra Facebook og en rekke andre kilder, både på og utenfor internett, og å utvikle såkalte superprofiler som kan benyttes til meget direkte markedsføringsfremstøt, sier Jon von Tetzchner.

Han driver i dag nettleser–bedriften Vivaldi Technologies fra USA. Tidligere har han grunnlagt Opera Software, som han utviklet til å bli verdens tredje største nettleser.

Han mener det haster for Facebook å finne nye ben å stå på, fordi selve forretningsmodellen er et større problem for selskapet enn misbruket av personopplysninger.

Han mener at Facebook fortsatt kan ha annonser, men at disse ikke bør være basert på brukerprofilene. Et slikt grep vil gjøre Facebook til en enda bedre tjeneste, selv om de vil måtte leve med å tjene mindre, tror Tetzchner.

– Men det vil ikke investorene deres like. Når det er sagt, burde Facebooks forretningsmodell etter min mening ha vært ulovlig. Lovene rundt dette må forandres og strammes inn. Innsamling av data fra så mange ulike kilder, og utnyttelsen av disse er uheldig, sier von Tetzchner.

Brukerbetaling

Også partner i Advokatfirmaet Schjødt, Eva Jarbekk, mener Facebook må se seg om etter nye måter å tjene penger på.

Hun har jobbet med personvern siden 90-tallet og regnes som landets ledende på feltet. Dagens forretningsmodell er ikke bærekraftig, ettersom ny regulering vil holde selskaper som Facebook strammere i tøylene, tror hun.

Foto Eva Jarbekk, partner i Schjødt, tror Facebook ikke har sett mer enn begynnelsen på konsekvensene av GDPR. Foto: Schjødt.

– Drømmen er jo en betalbar versjon av Facebook, sier Jarbekk.

– Og det er ikke urealistisk. Det er mange aviser som tar betalt, og folk blir mer vant til brukerbetaling for digitale tjenester, sier hun.

Det har Anja Schönhaug, kommunikasjonssjef i Netlife Design liten tro på.

– De fleste som jobber i mediebransjen vet hvor vanskelig det er å ta betalt for noe man allerede har tilbudt gratis. I dag er det utrolig enkelt å bli Facebook-bruker, men bak en betalingsmur ville Facebook miste grunnlaget for å hente inn nye kunder. Dessuten måtte de sannsynligvis hatt en versjon som var gratis, og vi har sett at brukere har en tendens til å migrere til slike tilbud, sier hun.

Powered by Labrador CMS