Samfunn

Forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hanssen la fram Forsvarets årsrapport for 2017 tirsdag 3. april.

Forsvaret klarte ikke å effektivisere som bestilt

Forsvaret bommet på effektiviseringskravet med 72 millioner kroner. – Den økonomiske situasjonen blir krevende også i årene fremover, sier Forsvarssjefen.

Publisert Sist oppdatert

Effektivisering av Forsvaret er en sentral forutsetning for finansiering av fremtidig struktur og modernisering i langtidsplanen for 2017–2020.

I den sammenheng krevde myndighetene at Forsvaret gjennomførte effektiviseringstiltak som skulle gi gevinster for minst 274 millioner kroner i fjor.

«Det er gjennomført og initiert effektiviseringstiltak i hele Forsvaret. Forsvarets logistikkorganisasjon har spart kostnader ved å reforhandle avtaler med leverandører, HR-området har spart kostnader, og i tillegg er renholdstjenester satt ut til sivile leverandører. Både HR-området og renhold sparte også kostnader i 2016,» heter det i Forsvarets årsrapport, som ble lagt frem tirsdag formiddag, 3. april.

Ifølge rapporten klarte Forsvaret imidlertid ikke å innfri: til sammen realiserte Forsvaret effektiviseringsgevinster for 202 millioner kroner, 72 millioner unna målet.

Det er også knyttet usikkerhet til gevinstrealiseringen i flere av effektiviseringstiltakene som er iverksatt, viser rapportens prognoser frem mot 2020.

– Det er ikke tilfredsstillende, og viser at kravene er krevende. Forsvaret må innfri de økte kravene fremover for å innfri langtidsplan. Det vil si at den økonomiske situasjonen blir krevende også i årene fremover, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da årsrapporten ble lagt frem tirsdag formiddag.

Totalt skal Forsvaret realisere om lag 1,4 milliarder 2017-kroner gjennom effektiviserings- og forbedringstiltak i langtidsperioden.

«Forsvaret ser at det er et stort potensial for å effektivisere egen virksomhet gjennom mer digitalisering. Derfor prioriteres det å tilrettelegge for digitalisering innenfor alle virksomhetsområder i Forsvaret, fra styring til forvaltning og operasjoner. Dette krever mer enn teknologiske grep. For å få reell effekt, må strukturelle, prosessuelle og organisatoriske endringer synkroniseres med det teknologiske potensialet,» heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS