Samfunn

Digitaliseringssjef Erna Solberg under et arrangement på Lillehammer.

IKT-bransjen håper fortsatt regjeringen overrasker med en digitaliserings-tsar

Publisert Sist oppdatert

Gjennom lekkasjer er Solberg-regjeringen versjon 2018 kjent allerede før den presenteres onsdag ettermiddag.

For IKT-bransjen har det vært svært viktig å få bedre styring av digitaliseringen i offentlig sektor.

Aller helst vil bransjen ha en egen Innovasjonsminister som i Danmark er underlagt Finansdepartementet. Det viktige er at arbeidet knyttes til makt og penger.

Kanskje det kommer en joker

– Det blir spennende å se hvor de har tenkt å plassere det, sier IKT-Norge sjef Heidi Austlid til DP.

Men så langt er det ingen av lekkasjene som tyder på at det blir en person som får digitaliseringsjobben. Faktisk blir moderniseringsdelen i KMD tatt bort når Monica Mæland etter sigende blir kommunalminster.

Erna Solberg har gjentatte ganger uttalt at ansvaret for digitalisering må ligge i hvert enkelt fagdepartement. Og dette ble også gjentatt av avtroppende moderniseringsminister og det som skal være den neste skoleminsteren, Jan Tore Sanner, under Kontaktkonferansen tirsdag denne uken.

Foto Heidi Austlid, leder i IKT Norge, håper i det lengste på at regjeringen overrasker positivt. Foto: IKT Norge

– Hvis lekkasjene er riktige, er dette svært skuffende og dumt for nasjonen Norge, sier Austlid.

Hun velger likevel å håpe i det lengste på at regjeringen overrasker i siste time.

– Kanskje det kommer en joker og at man oppretter noe under statsministerens kontor, sier hun og peker på at EU/EØS-ministerrollen er på vei ut og at det blir bedre plass på SMK og at Solberg også har uttalt at hun er Norges digitaliseringssjef.

En regjeringsbestilt rapport fra 2017 pekte også på at det var høyst uklart hvem i forvaltningen som hadde gjennomføringskraft nok til å lykkes med digitaliseringen av offentlig sektor.

– Blir svært positivt overrasket

Bedriftsforbundet er blant dem som kom med krav om en teknologi- og gründerminister da regjeringspartiene satt i forhandling på Jeløya. Onsdag morgen sier imidlertid leder Olaf Thommesen at han blir «svært positivt overrasket» hvis en slik statsrådpost presenteres i ettermiddag.

Vi har et håp om at den nye forskningsministeren jobber for utvikling av innovasjon og det digitale samfunnet

Han setter i stedet sin lit til det som ser ut til å bli en egen statsrådpost for forskning og høyere utdanning.

– Det kan være et skritt i den retningen. Vi har et håp om at den nye forskningsministeren, hvis vi skal kalle det det, jobber for utvikling av innovasjon og det digitale samfunnet. Det må legges til rette for knoppskyting der, og næringsrettet innovasjon og forskning, sier Thommesen.

Ifølge lekkasjer er det Venstres Iselin Nybø som får den plassen. Thommesen forventer klare signaler om at hun tar på seg oppgavene som ellers ville tilfalt en minister dedikert til teknologi og gründerskap – ikke minst på grunn av arbeidslinjen den blågrønne koalisjonen har lagt seg på.

– To av tre nye arbeidsplasser skapes i mindre bedrifter, og gjerne oppstartsbedrifter. Det er en trend som kommer til å vare og forsterkes. Og hvis vi skal snakke om de gamle flosklene om hva vi skal leve av etter oljen, så er det jo nettopp dette. Vi må legge til rette for å utvikle bedrifter basert på at vi ikke helt vet hva som vil være Norges komparative fortrinn fremover.

Thommessen vektlegger også at næringsministerposten, som ifølge lekkasjer skal fylles av tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, har fått «handel» inn i tittelen. Sammen kommer de to statsrådpostene til å bli de viktigste for jobbskapingen fremover, mener lederen i bedriftsforbundet.

Powered by Labrador CMS