Samfunn

Regjeringen utreder grunnrenteskatt på havbruk

Kan også komme til å fremme et forslag om innføring i 2020.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding lørdag gjør regjeringen det klart at Finansdepartementet har vurdert flere modeller for hvordan oppdrettsnæringen kan beskattes for bruken av havet.

Bakgrunnen er et dokument 8-forslag fra SV som ba om en utredning av en avgift per kilo produsert fisk. Regjeringen anser dette forslaget som svært uheldig for næringen og varsler i stedet en egen utredning av grunnrenteskatt med innføring i 2020.

At man har kunnet bruke havet uten å eie det og høste privat overskudd som følge av høye laksepriser, har vært en kritikk rettet mot oppdrettsbransjen i mange år.

En overskudds­basert grunnrenteskatt vil innebære at fellesskapet får en andel av grunnrenten i eksisterende konsesjoner.

Så langt baserer Finansdepartementet sin utredning på modellen for grunnrenteskatt på vannkraftverk, med følgende hovedelementer:

  • Grunnrenteskatt på havbruk tilpasses havbrukets særpreg.

  • Skattegrunnlaget fastsettes med basis i bruttoinntekter fratrukket kostnader som har tilknytning til produksjonen av oppdrettsfisk.

  • Det gis fradrag for driftskostnader og skattemessige avskrivninger av driftsmidler knyttet til produksjonen av oppdrettsfisk.

  • Det gis ikke fradrag for faktiske renteutgifter, men en friinntekt. Friinntektsgrunnlaget er skattemessig verdi av avskrivbare driftsmidler, som multiplisert med en rente utgjør friinntekten.

  • Auksjonsbeløpet i den forestående auksjonen inngår i grunnlaget for friinntekt. Det innebærer at det gis fradrag over tid for auksjonsbeløpet i grunnlaget for grunnrente­skatten og begrenser grunnrenteskattens virkning på den kommende auksjonen.

  • Det er ikke tatt stilling til hvilken skattesats som skal benyttes.

Regjeringen gjør oppmerksom på at dette er status på nåværende tidspunkt, og at andre modeller kan bli vurdert. Stortinget kan også komme til en annen konklusjon.

Powered by Labrador CMS