Samfunn

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) bekrefter at han ikke informerte departementet og statsministeren om at han skulle til Iran. Det skjedde først etter at han hadde kommet til landet.

Sandberg orienterte departementet og SMK etter at han kom til Iran

Publisert Sist oppdatert

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) orienterte Statsministerens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyser han i en epost til NTB via departementets kommunikasjonsavdeling.

Sandberg skriver at han reiste til landet på ordinært turistvisum.

På spørsmål om hvilke sikkerhetsvurderinger som ble gjort i forkant av reisen og hvem som var involvert i sikkerhetsvurderingene, svarer han:

– Sikkerhetsvurderingene gjorde jeg selv basert på tidligere besøk til Iran.

Sandberg besøkte Iran som fiskeriminister i oktober 2016. Med seg hadde han en delegasjon fra havbruksnæringen. Målet var blant annet få i gang norsk sjømateksport til landet.

Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen og truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.

Regler for statsråder på reise

Arbeidsvilkårene for regjeringsmedlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere er samlet i Håndbok for politisk ledelse. Her heter det:

«Det kan oppstå situasjoner hvor det er avgjørende å oppnå rask kontakt med enkelte regjeringsmedlemmer eller hvor hele regjeringen må sammenkalles. Det er derfor viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg. Alle fravær fra Oslo skal meldes til Statsministerens kontor (...) Tidspunkt, oppholds-/overnattingssted samt alle relevante telefonnumre må opplyses. Statsrådene bør i størst mulig grad, så langt det er mulig, være tilgjengelige på mobiltelefon.»

Må informere statsministeren

Ifølge arbeidsreglementet for regjeringsmedlemmene skal statsråder holde Statsministerens kontor orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes.

– Det kan oppstå situasjoner hvor det er avgjørende å oppnå raskt kontakt med enkelte regjeringsmedlemmer eller hvor hele regjeringen må sammenkalles. Det er derfor viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg, heter det iHåndbok for politisk ledelse.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland mener Sandberg kan ha brutt dette reglementet.

Mange spørsmål

Opposisjonen på Stortinget har varslet at de vil kreve skriftlige svar om reisen.

Aasland vil stille spørsmål om habilitet og hvilke forberedelser og vurderinger som ble gjort i forkant av reisen. Turen reiser både næringspolitiske, handelspolitiske og utenrikspolitiske spørsmål, mener han. Aasland mener måten Sandberg svarte mediene på etter hjemkomsten, gjør det nå mer aktuelt å stille spørsmålene til statsministeren.

– De siste dagenes opptreden og forsøk på å bortforklare saken, har vært svært lite tilfredsstillende, sier han.

Ingen fiskeriminister?

Geir Pollestad (Sp), som også sitter i næringskomiteen, er kritisk til Sandbergs tilnærming til Iran og hvordan dette kan virke inn på Norges forhold til andre land og markeder.

Pollestad stiller også spørsmål ved rolleforståelsen til Sandberg, når han sier at det ikke var fiskeriministeren som var i Iran.

– Hvem var fiskeriminister i Norge den tiden han ikke var det? spør Pollestad.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes ber i sitt spørsmål Sandberg forsikre om at det ikke har vært rolleblanding, sikkerhetsrisiko og inhabilitet knyttet til reisen.

Spørsmålene vil bli sendt onsdag og Sandberg har seks virkedager på å svare skriftlig.

– Privat reise

Da Sandberg kom hjem fra ferien mandag, understreket han at han ikke var i landet som fiskeriminister, men på en privat feriereise.

Reisen har likevel blitt møtt med kritikk. Det gjelder ikke bare valget av Iran som reisemål, men også reisefølget, en norsk-iransk kvinne som eier et enkeltmannsforetak som blant har som formål å drive med eksport av fisk og sjømatprodukter.

Sandberg avviste mandag at dette skaper habilitetsproblemer. Dette ville først bli et tema dersom selskapet kan knyttes til en sak som hans departement behandler, påpekte han.

Powered by Labrador CMS