Samfunn

Da innvandring ble en del av debatten om SSB, fikk vi en allianse mellom Frp, LO og NHO. Da ble jeg sjanseløs, sier Christine Meyer i dag om SSB-striden i 2017.

– Innvandring var dråpen

– Er det slik at Erling Holmøy var dråpen som felte hele tuen, spør professor Rune Sørensen.– Ja, svarer Christine Meyer.

Publisert Sist oppdatert

I sin nye bok, «Ikke for å konkurrere – strategi for fellesskapets tjenere», vier forfatterne Christine Meyer og Victor Norman et helt kapittel til «caset» Statistisk sentralbyrå. Hele dette kapittelet er også skrevet av hovedpersonen i SSB-dramaet, Christine Meyer. Ja, hun bruker sågar «jeg-form».

Striden om SSB

Den såkalte SSB-striden endte som kjent med at Christine Meyer måtte gå av som SSB-direktør i november 2017. Superkort fortalt handler saken om at daværende direktør for SSB hadde fått et oppdrag: hun skule omstille og endre SSB.

Og hun gjorde mye. Hun digitaliserte og hun skiftet ut folk. Hun etablerte nye «kompetanseklynger» både i Oslo og Kongsvinger og flere SSB-ansatte måtte skifte arbeidssted. Men det var først når SSBs berømte forskningsavdelingen skulle omstilles, og forskerne skulle inngå i statistikkavdelingen, det virkelig tok fyr. Kritikken fra omverden haglet. NHO og LO var i harnisk. De mente forskningen rundt lønnsdannelsen i Norge sto i fare for å forvitre.

Jeg hadde forankret hele prosessen i departementet. Og jeg følte jeg hadde politisk ryggdekning

Ble til slutt sjanseløs

– Jeg hadde forankret hele prosessen i departementet. Og jeg følte jeg hadde politisk ryggdekning. Finansminister Siv Jensen fikk stadige spørsmål om omorganiseringen i Stortinget, og hun forsvarte den, forteller Christine Meyer.

Men så kom det fram at den forskeren som var fremst på innvandring i hele SSB – Erling Holmøy – var omfattet av omorganiseringen. Han skulle også «deporteres til statistikkavdelingen». Holmøy hadde blant annet vært sentral i de såkalte «innvandringsregnskapene» SSB tidligere har laget, og var – av den grunn – blitt noe av en «helt» i deler av Frp. Da finansministerens partifeller begynte å ytre seg stadig mer kritisk, var det også slutt på støtten fra Siv Jensen. Omtrent slik oppsummerer Meyer selv historien.

Under lanseringen torsdag spør altså BIs Rune Sørensen:

– Er det slik at Erling Holmøy var dråpen som felte hele tuen?

– Ja, svarer Christine Meyer.

– Da innvandring kom inn i bildet fikk vi en allianse mellom Frp, finansministeren, LO og NHO. Da ble jeg sjanseløs.

Powered by Labrador CMS