Samfunn

Frode Myrhol startet en lokal folkeaksjon mot bompenger i 2014. I dag er FNB blitt et nasjonalt politisk parti, som ligger an til å ta godt for seg av de folkevalgte mandatene i flere kommuner.

– Klart viktigste saken i Stavanger

– De andre partiene vil prøve så godt de kan å dreie valgkampen bort fra bompenger, men det vil de ikke lykkes med, sier gruppeleder Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Det var i Stavanger det startet. Det var der de først sa nei til mer bompenger. Og dannet sitt eget parti. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) ble stiftet i 2014 – først som en organisasjon og så som et parti i 2015.

Siden har Folkeaksjonen nei til mer Bompenger spredd seg til en rekke byer og kommuner over store deler av landet – med Frode Myrhol som partileder. Og selv om det enkelte steder er interne stridigheter – som i Oslo – så er FNB blitt en viktig maktfaktor foran valget. I en rekke byer, kan de få avgjørende betydning for hvem som skal styre de neste fire årene.

Partistrid i Oslo

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger-grunnlegger Frode Myrhol anser ikke Oslo-fløyen som en del av partiet, selv om flere av dem står på valglisten og kan velges inn i byrådet i hovedstaden, skriver VG. Årsaken til konflikten er, ifølge Myrhol, at FNB Oslo holder seg med et separat medlemsregister som ikke deles med FNB sentralt, og at kontingenten som medlemmer av FNB Oslo betaler inn, havner på en lokal konto, skriver Dagbladet.

Konflikten mellom Oslo FNB og FNB sentralt skal ha vært så betent at Myrhol nylig fløy til hovedstaden fra Stavanger for å prøve og ordne opp. Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

– De har ganske enkelt ikke meldt seg inn i partiet. Vi anser at denne gjengen ikke har noe med oss å gjøre, sier han til avisen.

– Klart viktigste saken

Men det var altså i Stavanger det hele startet. Med Frode Myrhol og noen medsammensvorne. Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 fikk FNB inn tre representanter i Stavanger bystyre. I år går de for mange flere. På de siste meningsmålingene for Stavanger ligger FNB an til over 10 prosent av stemmene.

 

– Hvordan vil bompenge-saken påvirke valgkampen i Stavanger?
– Bymiljøpakke Nord-Jæren og bompenger generelt vil prege valgkampen i Stavanger. Dette blir den klart viktigste saken i valgkampen. De andre partiene vil prøve så godt de kan å dreie valgkampen bort fra bompenger, men det vil de ikke lykkes med, fokuset er for høyt, frontene for steile og veldig mange innbyggere har mistet all tillit til de som vedtok denne pakken, sier Myrhol til Dagens Perspektiv.
– Hvorfor er dere så sterkt imot bompengefinansiering av vei- og kollektivutbygging?

– Bompenger er en usosial, urettferdig og tilfeldig måte å skattlegge befolkningen og næringslivet på. God infrastruktur er et felles samfunnsgode som alle drar nytte av og da må alle være med å betale for det. og med alle, så mener vi staten, sier Myrhol.

FNB og Frode Myrhol mener staten kan finne midler ved i prioritert rekkefølge å

  • Omprioritere innenfor dagens budsjettrammer.

Eller i en kombinasjon av omfordeling innenfor dagens rammer og å

  • Utvide budsjettrammene ved å bruke av oljefondet.

  • Utvide rammene ved å øke skattene.

De andre partiene vil prøve så godt de kan å dreie valgkampen bort fra bompenger

De andre sakene

– Bortsett fra bompenger, hva er de andre viktigste lokale sakene for deg og ditt parti ved dette valget?

– Helhetlig byutvikling, slik at folk kan reise enklere og raskere kollektivt mellom bosted og jobb, sier Myrhol, og fortsetter:

– Mer midler til skolen for å ansette flere lærere og flere miljøarbeidere og miljøterapeuter.

I tillegg ønsker han seg mindre «New Public Management» innenfor helse og velferd, og mer tid til de pleietrengende.

– Jeg ser for meg økt innbyggerinvolvering med innbyggerforslag og deltakende budsjettering etter konsept fra islandske «Better Reykjavik», sier Frode Myrhol.

– Hvorfor akkurat de sakene?

–Dette er viktige saker i Stavanger politikken, partiene som har styrt Stavanger de siste periodene har ikke vært veldig gode på disse tingene. Manglende helhetlig byutvikling er eneste grunnen til at Stavanger-regionen nå har landets dyreste bypakke. Vi trenger mer midler i skolen for å oppfylle lærernormen og vi trenger flere miljøarbeidere og miljøterapeuter for å bekjempe det voksende problemet med psykososiale lidelser og mobbing i skolen. Stavanger er en av kommunene som bruker mest penger på levekår, men vi scorer ikke bedre enn andre sammenlignbare kommuner. Derfor må vi må tenke nytt og annerledes, sier Myrhol.

– Befolkningen føler seg stadig mer fremmedgjort i forhold til politiske prosesser, vi vil endre på dette gjennom prosjektet «Vårt Nabolag».

– Hvilken sak, bortsett fra bompengesaken, får mest oppmerksomhet i debatten i «din by» for tiden?

– Akkurat nå er det nok debatten rundt cruisenæringen i forhold til antall anløp og de store utslippene det fører med seg, samt debatten rundt midlene, eller kanskje jeg skal si de manglende midlene, i skolen.

Vi er blokkuavhengige og befinner oss midt i sentrum mellom Ap og H.

– FNB er et sentrumsparti

– Hvilke andre partier er det aktuelt for deg og FNB å samarbeide med etter valget?

– Vi har foreløpig ikke lukker døra for noen, men om vi skal bli en del av et flertall så er der noen partier vi er mindre lystne på å samarbeide med enn andre. Vi er blokkuavhengige og befinner oss midt i sentrum mellom Ap og H, så vi har mange muligheter, sier Myrhol.

Han vet godt at andre partier kan være avhengige av hans velvilje for å få makt etter valget.
– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere i Stavanger?

– For selve debatten betyr det ikke så veldig mye, men som lokalpolitikere er vi helt avhengige av statlige overføringer for å gi oss gode rammer, så det er klart det har en viss innvirkning. For valgresultatet betyr det nok uansett en del, selv om det ikke burde hatt så stor betydning.

Kjemper om makten i Stavanger

Følgende 13 partier stiller liste til kommunevalget i Stavanger:

  • Arbeiderpartiet

  • Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger

  • Fremskrittspartiet

  • Høyre

  • Kristelig Folkeparti

  • Liberalistene

  • Miljøpartiet De Grønne

  • Partiet De Kristne

  • Pensjonistpartiet

  • Rødt

  • Senterpartiet

  • Sosialistisk Venstreparti

  • Venstre

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Stad og Vestland med ordførerkandidat for Venstre, Alfred Bjørlo.

Powered by Labrador CMS