Samfunn

Svein Tuastad tror ikke mørketida er over for ­Venstre.

Negativ oppmerksomhet sprer seg i partiet

«Vonde» saker stjeler ofte energi og blir en snakkis som setter samhold og politikk i skyggen. I år gjelder detteførst og fremst Venstre.

Publisert Sist oppdatert

På Venstres landsmøte kan situasjonen fort oppstå at det man offisielt snakker om og det man faktisk er opptatt av, er to forskjellige ting, mener statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad.

LES MER |

Snakk i krokene

– «Alle» snakker om Skei Grande når praten blir lavmælt i krokene, men det er ikke det partiet ønsker det skal handle om. Dessuten kjører Abid Raja på, det skaper sannsynligvis ekstra stress i partiet, sier han.

– Det virker egentlig som om partiet venter på et lederskifte og dermed blir delvis handlingslammet. Men det er særdeles ugunstig at det skjer nå, siden partiet er uforberedt og man står foran en krevende valgkamp. Det som kan redde situasjonen, er framgang på meningsmålingene, men foreløpig er det mørketid for Venstre, sier statsviteren.

Knut Arild Hareide er ikke Abid Raja, for å si det sånn

For de andre partiene er det annerledes, ifølge Tuastad. KrF og Ap har lignende utfordringer – med politiske spenninger, dårlige meningsmålinger og derfor økt oppmerksomhet på partileder.

– Men for KrF taler mye for at stemningen er konsolidering. Man vil se framover, spår Tuastad.

– Kjell Ingolf Ropstad vil møte en villighet til samling og Knut Arild Hareide er ikke Abid Raja, for å si det sånn.

Utmattet etter Giske-saken

Det ligger ikke an til noen lederstrid i Arbeiderpartiet nå.

Men Jonas Gahr Støre Støre vil bli utsatt dersom partiet gjør et dårlig kommunevalg.

Valgkomiteen i Ap jobber nå med å vurdere spørsmålet om ny nestleder. Spørsmålet om noen, og i så fall hvem, som skal ta over som ny nestleder i partiet etter Trond Giske, kan skape strid, ifølge Tuastad.

– Men Ap er trolig utmattet etter Giske-spetakkelet. Og det brorparten av organisasjonen nå roper høyest etter er nok «ro og fred», sier han.

Powered by Labrador CMS