Samfunn

Aslak Bonde tror et «grønnere» Ap vil få politisk betydning.

Viktige saker i alle ­partier

Kan Høyre tillate at Ap bli mer forsvarsvennlig enn dem?

Publisert Sist oppdatert

–Årets landsmøter er viktigere enn ellers for nesten alle partiene, men på litt ulike plan, sier kommentator i Politisk Analyse, Aslak Bonde.

Oljediskusjonen på Aps landsmøte blir viktig for stemningen i partiet. Dette handler ikke bare om LoVeSe, men om hva et vedtak om varig vern der kan bety senere, mener Bonde. For eksempel med hvordan Ap vil innrette skatteregimet for petroleumsnæringen for eksempel.

– Endrer Ap seg i disse spørsmålene vil det få stor politisk betydning, sier Aslak Bonde.

Det er sterk motstand mot havbruksskatt i alle regjeringspartiene

LES MER |

Skatteopprør?

Bonde har også merket seg at det i Høyre brygger opp til diskusjon om såkalt havbruksskatt. Det innebærer økt skattlegging av oppdrettsnæringen. I Gravavolden-erklæringen er regjeringen enig om å utrede mulighetene for havbruksskatt, da dette i prinsippet er en av svært få næringer der det er mulig å «ta inn» mer i skatt for denne regjeringen.

– Men det er sterk motstand mot havbruksskatt i alle regjeringspartiene. Også i Arbeiderpartiet er det mange som er skeptiske til dette. Og dersom Høyre sier nei, kan forslaget i regjeringserklæringen bli skutt ned allerede etter vårens landsmøter, sier Aslak Bonde.

Forsvarsvenner mot seier?

Et annet interessant tema for Høyre landsmøte er forsvarsbudsjetter.

– Dette blir det tredje landsmøtet på rad der Høyres «forsvarsvenner» vil foreslå at partiet skal forplikte seg til å innfri Natos krav om å bruke to prosent av BNP på forsvar innen 2024. Hver gang har Erna Solberg klart å hindre dette gjennom kompromiss om mer vage uttalelser, rett og slett fordi en slik forpliktelse binder opp mange milliarder i statsbudsjettet.

– Men nå kan det hende at landsmøtet overkjører Solberg i dette spørsmålet. I Arbeiderpartiet snakkes det høyt om å gjøre det samme, og Høyre vil ikke fremstå som mindre forsvarsvennelige enn Ap, sier Bonde.

Når det gjelder Venstre, minner Aslak Bonde om at partiet sto i en lignende situasjon for to år siden.

– Den gang var også Trisne Skei Grande og Abid Raja i nærmest «full krig». Men man klarte å bli enige om «samling i bånn», og selve landsmøtet ble faktisk ganske vellykket, sier Bonde.

– Om de klarer det samme i år…? Vel, kanskje. Det er ikke sikkert.

Powered by Labrador CMS