Samfunn

En av fire i distriktene ville brukt en time lenger på hverdagsreisen dersom de kun reiste kollektivt, viser ny undersøkelse fra medlemsorganisasjonen NAF.

Uten bil tar hverdagsreisen en time lenger

En av fire i distriktene anslår at hverdagsreisen ville tatt en time mer dersom de kun skulle brukt kollektivtransport.

Publisert Sist oppdatert

Den landsrepresentative undersøkelsen NAFs Trafikantbarometer 2019 viser hvor viktig bilen er i hverdagen til mange.

I distriktene er andelen som kun benytter kollektiv til og fra jobb og skole lav. Men i storbyene bildet annerledes: En av tre reiser med kollektiv.

– En av tre i storbyene klarer seg uten bil til og fra jobb. Det er ikke mulig hvis du bor utenfor byområdene, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF i en pressemelding.

Når det er et godt nok kollektivtilbud, tar folk det i bruk. Samtidig ser man hvor viktig bilen fortsatt er i hverdagen til mange. Svært mange steder er det helt urealistisk å skulle bytte ut bilen.

– Norge er variert og mangfoldig, også når det kommer til folks hverdagsreiser. Det er stor variasjon i folks opplevelser og utfordringer etter hvor de bor, sier Ryste.

Kollektivtilbudet må bli bedre

Undersøkelsen viser at selv om folk er avhengig av bil i hverdagen, vil hele 60 prosent gjerne reise mer kollektivt – dersom tilbudet blir bedre.

– Det må i mye større grad bli folks reisebehov som styrer politikernes prioriteringer innenfor samferdsel. Folk er positive til å reise mer kollektivt, men det må passe inn i hverdagen. Å legge til en time på hverdagsreisen vil utgjøre en stor negativ påvirkning på folks hverdagsreiser, sier Ryste.

Powered by Labrador CMS