Samfunn

– Det er svært positivt at regjeringen følger opp med ressurser til bedre samhandling, og i tillegg følger opp med friske midler til felles kommunal journal for kommunene, sier styreleder i KS Bjørn Arild Gram.

Gir Akson startsignalet

93 millioner kroner til Akson Journal og 189 millioner til Akson Samhandling i statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bevilge totalt 317 millioner kroner til e-helse for 2021.

Viktigst for kommunene som skal samarbeide om det såkalte Akson Journal om felles kommunal journalløsning, er at staten setter av 93 millioner i 2021 til å få prosjektet opp å gå.

Det er likevel mye mindre enn det som er anslått å være statens del av totalinvesteringen på 11,2 milliarder kroner for Akson Journal og et digital samhandlingsprosjekt under ledelse av Direktoratet for e-helse.

Statens andel for journalprosjektet er på 1,4 millliarder kroner og 716 millioner for steg 1 i samhandlingsløsningen.

Sistnevnte del av prosjektet er bevilget 189 millioner for 2021.

Milepæl

– Dette er en gledens dag, først og fremst for pasienter og innbyggere. Det foreslåtte statsbudsjettet er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet som kommunene, KS, helsepersonell, fag- og interesseorganisasjoner, spesialisthelsetjenesten, pasient- og brukerforeninger og nasjonale myndighetsorganer har bidratt med sammen i arbeidet med Akson, sier Christine Bergland, direktør i Direktoratet for e-helse i en kommentar.

Hun mener bevilgningen i budsjettet er en viktig milepæl.

Neste skritt er at deltagerkommunene i Akson Journal etablerer et eget selskap hvor de skal lede arbeidet videre.

Ifølge Stavanger Aftenblad er det Stavanger kommune som skal lede denne gruppen.

KS har støttet prosjektet selv om kun 186 kommuner har sagt de skal delta.

– Vi har et omfattende arbeid foran oss før kommunene kan endelig stilling til Akson. At det nå kommer midler til å sikre et godt beslutningsgrunnlag er svært viktig, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

– Med dette budsjettforslaget er kommunene villige til å gå tyngre ombord i arbeidet. Det er sentralt å videreutvikle anskaffelses-, gjennomførings og løsningsstrategi for stegvis og fleksibel utvikling av målbildet for Akson journal. Her blir markedsdialog og samarbeid med det Nasjonale Leverandørutviklingsprogrammet viktig, sier Gram.

Kritisk IT-næring

Norsk IT-næring har lenge vært skeptisk til Akson. Fredrik Syversen i IKT-Norge sier i en kommetar til bevilgningen at Helsedepartementet fortsetter å pøse penger inn i AKSON tross alle advarsler om et prosjekt som ikke bør realiseres slik det er lagt opp nå.

– Jeg er overrasket over at man ikke prioriterer arbeidet med “pasientens legemiddelliste” foran enda mer penger til prosjektarbeidet rundt Akson.

Powered by Labrador CMS