Samfunn

Når politiet dreper

Statistikken viser at politiet tyr oftere til skytevåpen enn før. Men bare litt. Og vi er milevis unna nivået i andre land.

Publisert Sist oppdatert

I august i år meldte VG at norsk politi hadde skutt og drept en mann i 60-årene da han ifølge politiet gikk til angrep med «blant annet motorsag».

Det var femte gang norsk politi drepte noen med skytevåpen på 17 år. Det vanligste er at ingen blir drept som følge av politiets handlinger i løpet av et år.

 

I rapporten Politiets trussel om bruk av skytevåpen 2009 til 2019 som ble offentliggjort denne uken, går det frem at det har vært en økning i antall oppdrag per år der politiet truet med å bruke skytevåpen.

Ser man på antall oppdrag hvor politiet brukte skytevåpen, er det også en oppgang de siste ti årene.

I rapporten går det frem at ikke alle skudd var rettet mot personer. Noen ble avfyrt for å varsle, og andre for å uskadeliggjøre dyr eller kjøretøy.

Fem stykker ble skadet av politiets bruk av skytevåpen i 2019, det er en oppgang fra de siste ti årene, men på nivå med 2004.

Mye høyere andre steder

Til sammenligning ligger USA på rundt 1000 politiforskyldte dødsfall i året. Omgjort til antall per 10 millioner innbyggere ligger USA på 30, mens Norge og Danmark ligger så å si på null.

Sverige og Finland ligger betydelig høyere enn de andre nordiske landene.

Men det er milevis opp til nivået på mange land i Sør- og Mellom-Amerika som sliter med høy kriminalitet og narkotikaindustri.

Venezuela troner øverst på en ikke fullstendig liste over landene i verden med 5287 politiforskyldte dødsfall i 2018. Venezuela har vært plaget med alvorlig indre uro og opptøyer de senere årene.

Powered by Labrador CMS