Samfunn

Leder av representantskapet i Norges Bank Julie Brodtkorb vil ha flere svar i Tangen-saken. Hovedstyret har nå svart.

Norges Bank forsvarer ansettelsen av Tangen

I et omfattende brev til Norges Banks representantskap forsvarer sentralbanksjef Øystein Olsen ansettelsen av Nicolai Tangen.

Publisert Sist oppdatert

Mens selve brevet er på to sider, er vedleggene med svar på spørsmål og detaljer om konsulentarbeidet og Tangens AKO-fond på 80 sider.

I brevet heter det at Nicolai Tangen var den beste kandidaten og at vedtaket om ansettelse var resultatet av et bredt søk etter kandidater.

Sentralbankens hovedstyre viser til Tangens gode resultater fra kapitalforvaltning i internasjonale finansmarkeder.

«Samtidig er han en nytenkende og engasjert leder med en inngående strategisk forståelse for de utfordringer som SPU står overfor», heter det i brevteksten.

Hovedstyret er av den oppfatning at Tangen vil videreutvikle både organisasjonen og forvaltningen av SPU i tråd med fondets formål.

Alle relevante sider

Representantskapet hadde på forhånd stilt spørsmål ved Tangens fremtidige forhold til AKO.

Representantskapet har blant annet spurt om i hvilken grad hovedstyre har fått innsyn i alle relevante sider ved Tangens eierinteresser og økonomiske forhold?

På dette svarer hovedstyret at Tangen har vært åpen om sine formuesdisposisjoner. «I dialogen med hovedstyret var Nicolai Tangen tydelig på at han er forberedt på å reorganisere sin personlige økonomi på en måte som sikrer nødvendig distanse mellom SPU, AKO-systemet og hans personlige formue».

AKO Trust skal avvikles og Tangen skal trekke seg fra alle roller i selskapene i AKO-strukturen og den veldedige stiftelsen AKO Foundation.

Tangens inntekter fra eierskapet i AKO vil bli donert til AKO Foundation så lenge han sitter i stillingen i NBIM.

Hovedstyret skriver også at det ikke er identifisert forhold rundt AKO hvor Norges Bank ikke er gitt fullt innsyn.

Gjenstående avklaringer

Hovedstyret peker videre på at det ble satt i gang et arbeid med å etablere mekanismer som skal skape nødvendig avstand og hindre interessekonflikter 2. april i år. Det er ventet at dette vil ta noe tid.

Powered by Labrador CMS